До дни в Благоевград ще има денонощна аптека - за сметка на общината

7059
До дни в Благоевград ще има денонощна аптека - за сметка на общината
Снимка: БГНЕС

От началото на месец февруари, 2023 година, в Благоевград ще бъде възстановена дейността на аптеки с нощни дежурства, като разходите за тях ще са за сметка на общината. Това е в резултат на съвместни действия от страна на кмета Илко Стоянов и представители на Регионалната фармацевтична колегия, съобщиха от местната администрация.

Първоначално аптеката, която ще обслужва клиенти и в малките часове на денонощието, е намиращата се под кръстовището с кръгово движение при бившите "Зърнени храни". Впоследствие е възможно обектите да бъдат повече от един, като ще работят по график 365 дни в годината.

Добрич остана без денонощна аптека заради дефицит на магистър-фармацевти

Не достигат магистър-фармацевтите в Добрич. Това каза Лалка Стойчева от УС на Регионалната фармацевтична колегия в телефонен разговор с...

За да бъде създадено максимално улеснение за хората, графикът ще бъде оповестяван своевременно по няколко начина. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да се информират чрез сайта на Община Благоевград, където ще бъдат публикувани дежурствата. На видно място на аптеките също ще бъде закачен съответният график.

Денонощните аптеки ще работят на гише, като целта е хората да могат да се снабдят с необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.

Разходите по нощните дежурства ще бъдат за сметка на общината, в случай че общинските съветници подкрепят предложението на кмета, което предстои да бъде разгледано като извънредна точка утре по време на заседание.

"В момента г-н Стоянов вдига летвата много високо и дава пример на останалите общини. Още преди година и половина Българският фармацевтичен съюз и НСОРБ са провели среща в тази посока, но до момента не са стигнали до реално решение на проблема, който касае голяма част от България. В Благоевград този въпрос се реши за 3 месеца след стартиране на преговорите. Това е без прецедент", коментира по време на пресконференция д-р Константин Качулев, заместник-председател на РФК - Благоевград.

Държавата ще се мъчи да спаси денонощните аптеки

Денонощните аптеки постепенно изчезват в цяла България, дори в София. Причината - изискването в Закона за лекарствените средства деноно...

В срещата взеха участие още Златан Аврионов и Албена Георгиева, собственици на верига аптеки, които ще осигурят голяма част от нощните дежурства.

През 2021 година, благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов и в резултат на успешен диалог с фармацевти, бяха поставени две вендинг машини за лекарства в община Благоевград, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които се отпускат без лекарско предписание.

ОЩЕ: Освободиха шефка на ТЕЛК, известна с пиперлив скандал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com