Експерти: Находките да се преместят с няколко метра, не трасето на АМ "Струма"

4832
Експерти: Находките да се преместят с няколко метра, не трасето на АМ "Струма"
Снимка: Анита Чолакова/Actualno.com

Да не се мести трасето на автомагистрала "Струма", а археологическите находки с няколко метра, защото така ще се спечели време и не се поставя в риск мащабният инфраструктурен проект. Това становище беше изразено от експерти по време на дискусия в Благоевград за селището "Скаптопара" близо до с. Покровник, организирана от кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Пред участниците във форума той изясни вариантите за запазване на археологическите находки и строителството на АМ "Струма". Градоначалникът предложи провеждане на общо събрание, на което да бъде избран един от трите възможни варианта. Според специалисти последният би бил най-ефективен.

АПИ: Не е вярно, че продължава да се строи при разкопките край Покровник

В участъка край село Покровник на автомагистрала „Струма“ не се извършват строителни работи. Това съобщиха от пресцентъра н...

Първият от вариантите касае запазване на находките на място и спиране на строежа на АМ "Струма". Вторият вариант е находките да се оставят там, където са открити, и да се измести магистралата, но според анализи на АПИ това ще струва около 43 млн. лева и няколко години закъснение на проекта. Третият вариант, на който се спират експерти и местна управа, предвижда преместване на находките с няколко метра и социализиране на целия археологически обект.

"Много е важно да отбележим, че вторият вариант ще доведе до забавяне на строителството на АМ "Струма". Мнението на министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков е, че при този вариант ще има забавяне с около 4 години. В тази ситуация има вероятност да бъдем лишени от финансиране по Оперативната програма", коментира кметът Камбитов.

Той поясни, че за ново трасе е необходим нов ОВОС, нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове, обявления, отчуждителни мероприятия, евентуални обжалвания, обезщетения. "Моят най-голям страх е, че това забавяне може да доведе до пренасочване на финансирането към други инфраструктурни проекти", каза още кметът.

Той допълни, че вариантът за изграждане на тунел под селището ще струва около 85 млн. лева, което по думите на Камбитов доста екзотична идея".

В момента се разкопават около 38 декара, които влизат в сервитута на магистралата, защото археологическите дейности се финансират от оперативната програма. И ако се спре строителството, се спира и финансирането на разкопките. Според градоначалника по-разумно е да се работи за осигуряване на допълнителни финанси, за да се разкрият останалите около 120 декара, където са предполагаемите граници на древното селище с консервиране и социализация, евентуално и за изграждане на довеждаща инфраструктура. "И тези находки, които ги има на терена, да бъдат преместени в границите на тези над 90 декара. Като от трите обекта, само два се налага да бъдат преместени, третият е извън мащаба на магистралата", посочи Камбитов.

Комитетът за спасяване на разкопките с оптимизъм: Изместването на АМ "Струма" ще е евтино и бързо

Максимум 4.5 млн. евро ще струва преместването трасето на автомагистрала "Струма", за да бъдат запазени разкопките по трасето й край ...

По отношение на референдума, за който утре (11 май) местният парламент ще проведе извънредно заседание, той предлага друга форма на допитване – чрез общо събрание. "Пак е с гласуване в урни, но не с тези тежки изисквания за референдум", обясни той.

"Трябва да намерим най-разумното решение. Миналото е много важно, но и бъдещето е от изключително значение. Смятам, че около тази теза сме обединени всички. Трябва да търсим едно градивно и конструктивно решение, което е най-доброто за Благоевград", заяви Камбитов.

Кметът на Благоевград обясни също, че от момента, в който са открити находките, поддържа непрекъсната комуникация с доц. Здравко Димитров и институциите на държавно ниво, както и че веднага е осигурена денонощна охрана на обекта.

На срещата присъства и доц. Здравко Димитров - ръководител на екипа по разкопките, който изрази мнение, че най-доброто решение е изместване на значимите археологически находки и продължаване на строителството на АМ "Струма". Според археолозите изходът от комплицираната ситуация е изместване на археологическите находки с няколко метра встрани. Така и те ще си останат в същата археологическа среда, а и няма да се наложи изместване на цялото трасе, което ще забави с години изграждането на автомагистралата.

Доц. Димитров съобщи, че разкопките ще продължат до 20 юли. "Това са спасителни археологически разкопки по трасето на АМ "Струма" и проучването е обвързано със строителството на магистралата по ОП „Транспорт", каза той.

Борисов даде месец срок да се намери решение за древното селище по трасето на АМ "Струма"

Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение...

В сервитута на магистралата се проучват 38,4 декара, в които има останки от римско селище. Протежението на селището е доста голямо – над 400 метра. В петия месец от проучването има три отделни археологически комплекса: останки от римско село в северния край, което датира от II до VI век; римски гробен комплекс; една римска вила в най-южната част, която е от периода 3-4 век и върху която животът е продължил до VI век. Останалата част от селището е извън трасето - по целия склон на местността "Ширините" на запад.

Цялата площ на обекта е около 120 декара. Тоест, в случая спасителното проучване преминава върху 20-25% от територията на целия обект, в неговата периферия. Основната част е по склоновете на запад.

"Има голяма вероятност това да е селището „Скаптопара“, но това не е доказано още", заяви доц. Димитров.

В края на разкопките той трябва да предложи доклад на експертната комисия, която решава съдбата на паметника - кой от тези подобекти може да бъде съхранен и как – дали на място, или отстрани. "Има три подобекта, които имат висока експедиционна стойност и могат да бъдат запазени. Това са гробниците, римската баня и раннохристиянската църква в източния край", подчерта ръководителят на проучването.

Той посочи, че още преди да се развие такъв широк обществен и медиен интерес, обсъдили въпроса със строителите на обекта - фирма "Агромах". "При посещението на обекта те заявиха, че самата баня не пречи на строителството и тя остава на запад от магистралата. Тази баня може да остане там. Ние ще обсъдим с общината по какъв начин другите подобекти да бъдат освободени, съвсем без никакви проблеми за съдбата на самите паметници, и да бъдат преместени в долните комплекси. По този начин не само се съхраняват паметниците на място, в самия археологически обект, но се продължава без никакво забавяне и промяна строителството на магистралата", категоричен е доц. Здравко Димитров.

Археология на пътя

Магистрала "Струма", въпреки редицата абсурди около пускането на отделните лотове, дефектите и предизвикателствата, е един от най-голем...

По думите му основното притеснение на хората е дали пренасянето на паметниците може да бъде осъществено и неговият конкретен отговор е: "Да, категорично".

Активно участие в дискусията взеха и представители на бизнеса, които се обявиха за запазване на находките, с вариант за тяхното изместване и продължаване на строителството на "АМ Струма".

Местни жители убедени, че откритите находки край с. Покровник биха били атракция за туристите от цял свят само ако има изградена подходяща инфраструктура като АМ „Струма“.

Изразиха се и мнения разкопките да останат там, където са намерени, да не се преместват. "Ние сме длъжни да направим мост към историята, длъжни сме да дадем шанс на Благоевград да се развива. Трасето на магистралата може да бъде променено. Твърдо сме решени да отстояваме позициите си, докато успеем. Надяваме се да бъде взето правилното решение. Обидно е, че хората, които за назначени в комисията, са сложили подпис за трасето на магистралата. Чакаме оценка от тези, които са се подписали за магистралата. Искаме всичко да остане там, където е било", беше основната теза. Припомняме, че вече имаше протест и дори закани хора да лежат пред багерите.

Моментното положение

Борисов даде месец срок да се намери решение за древното селище по трасето на АМ "Струма"

Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение...

Днес от АПИ съобщиха, че в участъка край село Покровник на автомагистрала „Струма“ не се извършват строителни работи. Пътната агенция направи това уточнение по повод твърдения, че строителните работи в отсечката продължават, с което се застрашават откритите археологически находки. Строително-монтажните работи в отсечката са преустановени на 5 май, веднага след разпореждането на премиера Бойко Борисов, което стриктно се изпълнява. От тогава досега с битумна смес са извършвани единствено дейности, свързани с консервация на изпълнените до момента строителни работи. Целта е опазване на изграденото до момента, в което са вложени средства от фондовете на ЕС.

На 6 май са приключили консервационните дейности в участъка от края на лот 2 до началото на археологическите находки, а днес трябва да завършат от края на археологическите находки до пътя за Покровник и Падеш, съобщават още от пътната агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com