X
 
 

Кметът на Банско Иван Кадев: Завареното положение в общината надмина опасенията ни

7809 2
Кметът на Банско Иван Кадев: Завареното положение в общината надмина опасенията ни
Снимка: Община Банско

Традиционно, след смяната на управление на дадено населено място, новият кмет и неговият екип правят анализ на финансовото състояние, в което се намира общината. Такъв наскоро бе направен и в Банско. В съобщение, изпратено до медиите във вчерашния ден, Иван Кадев и екипът му посочват изключително притеснителни данни за задълженията на иначе една от най-богатите общини в страната. Actualno.com се свърза с новия кмет на Банско за повече подробности относно тежкото финансово наследство, което е заварено в общината.

Г-н Кадев, в прессъобщение, изпратено до медиите, наричате наследството от бившия кмет Георги Икономов разоряващо, защо?

Бюджетът на общината е основен инструмент за нейното ефективно и качествено управление и то не само за текущата, но и за следващите. Парите от собствени приходи  в Бюджет 2020 на община Банско стигат само за обезпечаване  на основните дейности за нормалното й функциониране. Това налага методи на работа, които не решават основните проблеми на общината – подобряване на съществуващата и изграждането на липсваща инфраструктура. Бюджетът на общината е конструиран да се изпълнява в режим на строги икономии, които се налагат заради наследен дълг от предишното управление в размер на 5 млн. лв. По предложение на Г. Икономов, в края на 2018 г., тези пари са останали в бюджета на общината с инвестиционни цели. За съжаление беше установено, че през 2019 г. няма  направени инвестиции за 5 млн. лева и в същото време няма свободни средства от заема, които да бъдат инвестирани през следващите години, т.е. тази сума е била изхарчена още при гласуване удължаването на срока. Отчетът на разходите през 2019 г. на повечето основни параграфи в бюджета (битово и комунално стопанство, чистота, културни дейности) показва преразход. При това голяма част от средствата са изразходвани по начини, които целят заобикаляне на Закона за обществените поръчки – напр. ремонт на улици и тротоари за сума над 350 хил. лева чрез граждански договори и закупуване на материали.

Какво показва финансовият резултат за миналата година – какви са дълговете към края на миналата година спрямо бюджета, просрочията?

Общият дълг е в размер на 7 147 000,00 лв., тази година ще внесем близо 1 200 000 лв. За щастие, просрочия няма.

Споменава се за пълен хаос в изпълнението на редица договори, какво визирате?

Има редица договори, които будят недоумение. Пренареждани са каменните плочи по тротоарите на няколко улици и пл.Възраждане, без да е наложителен този ремонт, а не е направено нищо по улици, където тротоарите все още не са направени.  Нямам обяснение кому е бил нужен този ремонт, който не е бил предвиден в инвестиционната програма на Община Банско за 2019 година, нито пък защо е заобиколен  Законът за обществените поръчки, като са похарчени 350 хил. лв., сключени са граждански договори на стойност 150 хил. лв. Установено беше, че са сключени договори, след осигуряване на средства от МС,  за изграждане на обекти с “определящо” значение за града ни:

- нова детска градина – наистина е полезна и важна, но средства за обзавеждане на детската градина, за някои строителни дейности  и асансьорите на детската градина на стойност близо 200 хиляди лева, няма предвидени в проекта;

- езеро в градския парк – с какви средства ще бъде довършено и стопанисвано същото – не е ясно;

-     построена е стена в село Кремен след сключен договор и издадено разрешение за строеж и започнало строителство през октомври 2019 г. по нареждане на бившия кмет Икономов, без да са издадени никакви документи от надзорната фирма, изисквани съгласно Закон за устройство на територията за всички строителни обекти.

Мога да изреждам още много примери, но и тези показват стила на работа на предишната управа.

Защо е пред провал проектът за рехабилитация на улици в Банско и Добринище?

Защото има конкретни задължителни параметри, които не са спазени. Направена е първа копка на улици в Банско, а реални строителни дейности не са започнали. Не са изпълнени задължителни изисквания според договора.

Каква е ситуацията с общинската фирма „Топлоснабдяване Банско“?

Общинската фирма за топлоснабдяване е основна грижа на управленския екип на Община Банско  още с встъпването му в длъжност. Най-напред предприехме спасителни действия, заради настъпилия вече отоплителен сезон. За съжаление, част от действията ни продължават да са такива, заради положението, в което заварихме фирмата – празни складове за дървесен чипс, неплатени сметки за над 150 хил. лв., загубено доверие към нас от доставчиците. Сега сме принудени да купуваме мокро гориво на висока цена, защото не можем да оставим детски и социални заведения, училища, обществени сгради и частни абонати на студено. Въздържам се да давам конкретни данни до приключване на одита, който назначихме и очакваме да приключи до месец.

Обвинявате предшественика си, че е сключил 13 договора за строителен надзор с фирма „Дид консулт инженеринг груп“ с представител цитирам „близък роднина на Икономов – Димитър Мунин“, но справка в Търговския регистър сочи, че той не собственик, не е управител на фирмата, нито е бил. Това техническа грешка ли е или нещо друго?

Не обвинявам никого, констатирам факти. Договорите с фирма „ДИД Консулт Инженеринг груп“ са 13. Знаем името на собственика на фирмата за строителен надзор според Търговския регистър. Само, че на обектите, където се извършва надзора и на срещите в общината по тези въпроси, се явява лицето Димитър Мунин, което е в родствени връзки с Г. Икономов. Мислите ли, че случайно идва точно той!?

В словото си пред ОбС преди приемането на бюджета заявявихте, че сте избран на първи тур с толкова много гласове, защото предишното ръководство е водило общината към задължения и обвързаности, какво имахте предвид?

Колкото и умело да са прикривани обвързаностите и неправомерното разходване на средства от предишното ръководство, те все пак не бяха тайна за обществеността в Банско. Проблемът е, че завареното надмина опасенията ни и ни налага режим на работа, който е различен от намеренията ни. Затова казах, че бюджетът за 2020 г. ще бъде рестриктивен, бюджет на финансова дисциплина и плащане на стари задължения. Ние все още не сме готови да изнесем цялата информация пред избирателите в общината – и пред тези, които ни повярваха, и пред тези, които не допускаха, че злоупотребите са толкова мащабни.

Община Банско не е в списъка за мониторинг от страна на Министерството на финансите. Смятате ли, че ще стане наблюдавана община след като излязат отчетите за последното тримесечие. И ако да, по кои показатели?

Нямам притеснения. Това е право на Министерството на финансите да реши дали да ни наблюдава.

В Банско се проведе важна среща за водоснабдяването в общината

Кметът на Банско Иван Кадев проведе първата си работна среща с управителя на ВиК ЕООД гр. Благоевград инж. Росица Димитрова. Тя беше ...

Какво смятате да направите в посока по-голяма прозрачност, в каквато вините предшественика си?

Още с встъпването си в длъжност инициирах и ще продължавам да правя редовни срещи с местния бизнес. Установявам активни отношения с браншовите организации. Дискутираме специфични за всеки бизнес и общи за всички въпроси. От разговорите и поставените към мен въпроси и задачи, заключавам, че тези хора са били в периферията на вниманието на предишното ръководство. Пред тях и пред цялата общественост ще се отчитам за извършеното.

По отношение изпълнението на бюджета също ще спазваме стриктно законовите разпоредби и това ще става пред очите на всички. Дори в буквалния смисъл, защото вече второ заседание на Общинския съвет, където съм длъжен да се отчитам, се излъчва в реално време. Всеки може да види по всяко време в социалните мрежи пълен запис на заседанията.

Били сте секретар на община Банско до няколко месеца преди края на миналия мандат. Защо не останахте част от екипа на Икономов?

Имах свое виждане както за бъдещето ми в личен план, така и за бъдещето на Банско. Част от резултатите са налице, предстои да видим и другите.

Actualno.com

Етикети:

  • Тодор 2 Тодор преди 2 седмици Профил на трол?
    Явно предишния кмет от ГЕРБ доста е крал... Но Банско имат доста приходи от туристи, така че ще закрепят положението за тази година. А догодина ще има и нова Световна купа, така че да му мислят!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Кметове,корупция,мафия...нассякъде в българия...и този кмет също.
Последно в Актуално