Кметът на Белица: 2020-та беше "златна" година за строителството и тъжна за населението

7779
Кметът на Белица: 2020-та беше "златна" година за строителството и тъжна за населението
Снимка: община Белица

Радослав Ревански е кмет на община Белица за втори мандат. Завършил е право в Югозападния университет - Благоевград, Българското училище за политика "Димитър Паница", Световния форум по демокрация в Страсбург, Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва. Работил е като младши юрисконсулт към Централния съвет на ДПС. Потърсихме го да разкаже за проблемите, с които се сблъска общината през тревожната 2020 година. 

Г-н Ревански, каква беше 2020 година за общината, предвид пандемията, от която бяхте сериозно засегнати?

От гледна точка на строителството мога смело да кажа, че това беше "златната" година в последните няколко десетилетия. Преобразихме цялата община. Завършихме няколко от основните инфраструктурни обекти. Тази година ще продължим. По отношение на здравната криза, за съжаление, сме една от най-потърпевшите общини. Беше тъжна година за населението. Загубихме много ценни хора – човеци, личности, общественици. Визирам докторите в село Краище - семейството д-р Муса и Ава Вакльови и техният син д-р Емил Вакльов. Казвам го с голяма мъка и болка. Те бяха част от моето семейство - леля, чичо и първият ми братовчед Емил.

Именувахте с Общинския съвет улица в тяхна памет, къде е тя?

В центъра на селото направихме нова улица. Краище е голямо село, развиващо се. Има много автомобили, натоварено е движението. С тази улица първо решаваме голям проблем с организацията на движението. А именувайки я на семейството, показваме, че ще ги помним и ценим винаги. Тя улеснява живота и здравето на хората, както те го правеха приживе.

Казвате, че е била "златна" година, а кои проекти визирате?

Реализирахме проекти за над 40 улици във всички населени места, без изключение - Белица, Краище, Горно Краище, Бабяк, Дагоново и по-малките населени места. Дори достигнахме до най-високото село в България - Орцево. И там асфалтирахме. Направихме ремонт на голямото училище в град Белица на стойност над 2 млн. лева. Тотално е преобразено. Смея да кажа нескромно, че то е най-хубавото училище в целия Благоевградски регион. Ремонтирахме читалището отвътре, оборудвахме го. В Краище направихме канализация към гара Белица. Там има новосформирана вече голяма махала, която се разраства много. Изобщо всички наболели проблеми, които имаме и имахме, ги решихме. В началото на 2020 година направихме осветление на държавен участък. Подчертавам - държавен път, който АПИ отказваше да обезопаси с осветление. Ние направихме модерно осветление и там, където преди имаше много катастрофи, за нещастие с трагични последици, откакто има осветление, няма никакъв проблем.

Вложихте общински пари, за да решите този проблем, така ли?

Да, за осветлението. А останалите проекти са със средства от Държавен фонд "Земеделие", мярка 7.2. основно, и с постановления на Министерския съвет. Искам да бъда коректен.

Може ли да кажете в процентно отношение как се разпределят вложенията - с европейски, държавни и общински пари?

Над 90% е европейското финансиране, малко държавно и най-малко - общинско.

Какъв вид социални услуги успяхте да осигурите на нуждаещите се в тази критична година, която отмина?

Продължихме мярката "Топъл обяд". Знаете, ние сме една от общините, която изхранва доста хора - над 500 човека. По време на кризата те ги свалиха за всички на 170 човека, но ние не спряхме услугата. Напротив, карахме храна до домовете на всеки поотделно. Досега нямахме държавно делегирана дейност - социална услуга. В момента вече имаме изградени три - Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца и възрастни и Център за рехабилитация и интеграция.

В рамките на колко години сте ги разкрили?

Всичко стана в рамките на месец-два. Направихме ремонт на сграда, в която се помещават трите центъра, чрез фонд "Социална закрила" към МТСП. Спечелихме проект за ремонт на покрива и асансьорна уредба, за оборудване и обзавеждане  на центровете вътре. 

Как се отрази пандемията на общинските приходи, сериозен ли беше спадът?

В началото, разбира се, не бяхме изключение от всички други общини. В един критичен период бяхме ограничили и достъпът до общината. Имаше спад, но впоследствие всичко се възстанови така, както е всяка година. Искам да благодаря на всички граждани на община Белица и мога да ги похваля за това, че са дисциплинирани - чинно плащат всички свои задължения и към общината, и към държавата. 

Новият бюджет, който ще предложите на Общинския съвет, с какво е различен от миналогодишния?

Надграждаме го. Продължаваме да асфалтираме улици в град Белица, тъй като тук не беше пипано нищо години. Имаме за довършване няколко канализации. Тази година ще завършим големите обекти, като пътя Белица - Семково, Краище - Лютово. Също така ще въведем мерки за енергийна ефективност на кметствата в селата Орцево и Кузьово. Ще построим нова детска градина в село Горно Краище.

Значи ли, че има доста деца?

Да. Това е голямо село, с над 1300 жители. Детската градина в момента е в сградата на кметството, което е абсурдно. Направих всичко възможно да осигуря пари, за щастие успях. Новата детска градина ще е в непосредствена близост до кметството. Имаме прираст на населението. Имаме много дечица, а нямаме много място за тях.

Сериозно ли говорите за прираст, при положение, че навсякъде той е отрицателен?

Да. И има спешна нужда там от нова детска градина. Министерството на образованието има критерии, по които се отпускат средства. И тъй като ние отговаряме на всички критерии, получихме финансиране.

Имате ли данни за фалирали бизнеси, повишена ли е безработицата вследствие на кризата?

За фалирали бизнеси по-скоро не. В Белица няма кой знае какви бизнеси, зависими от пандемията, като изключим малките кръчмички. Тези, които са заети в строителството, се развиваха още повече. При нас основният бизнес е дърводобивът. Там нямаше никакъв проблем. Относно безработицата - когато станах кмет тя беше 60%. В момента сме на 38% официална безработица, която е изключително висока. Има обаче един парадокс - голяма безработица, а няма хора за работа, тъй като много хора ходят на работа в чужбина. След това се връщат, регистрират се на борсата, получават обезщетения, които не са никак малки. Всичко това е напълно законно. Стоят си тук, харчат си парите, след това пак отиват в чужбина. Реално няма хора, които търсят работа. Разбира се, има минимална безработица, но не е това, което показва официалната статистика. Много от хората работят в Банско и са ангажирани сезонно. В момента Банско за съжаление не е като минали години, но основно работниците там са от нашата община.

В коя държава основно работят?

Навсякъде, но най-много има в Англия и Германия. Напоследък и Франция. В Англия са ангажирани със земеделие, във Франция и Германия - строителство.

В доста села, чиито жители масово работят в чужбина, къщите им са уникално красиви. И при вас ли е така?

Ние сме христоматиен пример за това. Елате да видите какви къщи има, какво се строи при нас с парите от чужбина! Къщите им са много красиви, много големи, по на три етажа. С РЗП по над 700 квадратни метра. Това ме мотивира още повече да се грижа за инфраструктурата. Не само мислим, но и действаме европейски. Тъй като знам, че се купуват нови имоти и се разширява конкретно село Краище например, започвам да им правя инфраструктура предварително - водопровод, канализация, улици. Целта е да не стане типичното за нас, българите - първо да строим, а после се чудим как да прокараме вода, електричество, пътища. Смея да кажа, тук го правим грамотно. Конкретно около гарата е така и се гордея с този, наистина правилен подход.

Мечокът Теди пристигна от Северна Македония в Белица

От днес Паркът за танцуващи мечки край Белица има нов обитател – тригодишният мечок Теди, който тази нощ беше докаран от зоопарка...

Колко разрешителни се издали за строеж в 2020-та година?

Десетки. Само в района на гарата - имаме 18 разрешителни за строителство на къщи. Гара Белица е към село Краище, до главния път. Много красива зона.

Има ли напредък по идеята ви за придобиване на имотите в местността Семково, каква е ситуацията там през зимата?

В момента има туристи. Тече и ремонт, както казах, на пътя. Това е най-голямата ми амбиция и най-болната тема, тъй като Семково има голям потенциал, но е държавен горски фонд. Пиша няколко пъти писма, ако може и вие да потърсите властта - имотът да стане общинска собственост и да го развия като модерен европейски курорт.

За какво ще допринесе той?

Основно за безработицата и развитието на целия регион, за задържането на всички хора в родните им места. Не само младите. Там биха могли да работят стотици хора. В момента са ангажирани над 200 души. При едно разрастване на курорта, не тип "Банско", а малък, красив, непрезастроен курорт, той би допринесъл за стотици нови работни места и съпътстващи бизнеси към Семково.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com