Кметът на Сандански: В обединението на 4-те общини видяхме шанс за оцеляване на болницата

1654
Кметът на Сандански: В обединението на 4-те общини видяхме шанс за оцеляване на болницата
Снимка: Община Сандански

Г-н Кирил Котев, какво показва рекапитулацията от Вашето управление през половината от мандата?

Тези дни аз ще изляза с отчет за втората година управление. За първата година направих. Ние с колегите от екипа сме доволни от това, което успяхме да свършим, защото спечелихме проекти, които променят видимо нашата община. Показват и икономически ефект, което ни задоволява на този етап.

На каква стойност имате спечелени и реализирани проекти?

При положение, че бюджетите на общината винаги са били около 20 млн. лв. годишно, за 2017 г. беше близо 30 млн. лева като основният придатък за увеличението му е именно от спечелените проекти. Тази година бюджетът бе насочен основно към младежта, защото парите се инвестират основно в детски градини, в училища, в изграждане на спортни площадки и по-малко в инфраструктура. Имаме две детски градини изцяло санирани, изцяло ремонтирани вътре, с ново обзавеждане. Вложението в Дома на културата е 1,8 млн. лв. с ДДС и инвестицията пак към е младите насочена. Предстои ни изграждане на спортната зала, за която имаме обявена процедура. Тя ще е на стойност 2,3 млн. лв. - също включени към бюджета. В момента изпълняваме проект в земеделската гимназия на стойност 1,4 млн лв., където приключваме в момента с енергийната ефективност. Там изграждаме също и хубав физкултурен салон, спортна площадка, вертикална планировка. Отделно в училищата сме инвестирали още около 500 000 лева през местния бюджет. Всичко това показва ангажираността ни към младите хора.

С коя програма работите най-активно?

Най-активно работим с Оперативна програма "Региони в растеж". Надявам се в най-скоро време да започнем и с Програмата за развитие на селските райони. Имаме подадени проекти и очакваме финансиране. Доколкото моите наблюдения показват, най-голям шанс има да бъдем одобрени за инвестиция в Първо основно училище, което е най-старото на територията на град Сандански - приблизително 900 000 лева за оборудване. Отделно сме направили една детска градина, за която споменах, че е ремонтирана - тя е по програмата за трансгранично сътрудничество с Македония.

Как успяхте да обедините четири общини, за да създадете едно лечебно заведение, като се има предвид, че в България по-често се върви към разделение?

Санданското село Кръстилци вече няколко години е без вода заради уран

Заради отчетено наличие на уран във водата санданското село Кръстилци вече няколко години е с преустановено водоподаване. Това каза за ...

Това и при нас не беше лесна стъпка, но чисто географски тези четири общини – Сандански, Петрич, Кресна, Струмяни, сме отделени от останалата част на страната. Имам предвид дефилето, планините през Папаз чаир към Гоце Делчев. Няма как, трудно ни е да няма добре работеща болница на територията на нашите общини. Положението в здравеопазването, знаете, навсякъде е трудно. Всички общински и държавни болници изпитват затруднения. И ние не правим разлика от тях. В обединението видяхме шанс за оцеляване на болницата. Мислим, че това е стъпка в правилната посока. И се вижда вече, че това е стъпка в правилната посока, тъй като последния месец имаме над 100 000 лв. повече приходи от извършена дейност. Обединявайки лечебните заведения на Петрич и Сандански, ние обединихме и лекарските екипи, което ни гарантира запазването на болниците на територията на двете общини.

Как функционира практически новата и обединена МБАЛ „Югозападна болница“ - с единно ръководство и лекарски екип, част от които пътуват вероятно?

Да, управленският екип е един. Болницата е една, но тя вече има филиал в Петрич и в Сандански. И да, една част от лекарите пътуват. В някои от сезоните, като през отпускарския август месец, екипът от едно отделение като излезе в отпуска, екип от същото отделение в съседната болница, поема лечението на пациентите.

Ръководството как се справя, доволен ли сте?

Да, защото, в момента заплатите се изплащат навреме. Доколкото разбрах, е имало и допълнителни надбавки за част от служителите. Ситуацията е трудна и тежка. Не сме решили проблемите. Но сме набелязали конкретни стъпки и за 2018 г. и ако ги изпълним, ще бъдем в стабилно състояние.

Верижна катастрофа между три автомобила е станала край Сандански

Верижна катастрофа между три автомобила ограничава движението по пътя Струмяни – Сандански, в района на Струмяни, съобщи дежурния...

Дългове има ли?

Нямат други дългове, освен текущи задължения. Но всяка една фирма е с нула лева задължения само когато се регистрира. В следващия момент то вече има текущи задължения.

Как работите с Общинския съвет?

Общинският съвет в Сандански е много разнороден - десет политически сили, като всяка от тях гледа да защитава интересите на своите избиратели. Необходима е много политика и търпение, но съм щастлив, че за момента нещата в Сандански, макар и трудно, се случват.

Дали смятате, че ще има проблем с избора на нов председател на ОбС?

Първият BG Music Festival ще се проведе в Сандански

Приключи срокът за подаването на музикални произведения за BG Music Festival – Национален музикален форум с конкурсен характер за...

Не мога да кажа дали ще има проблем, или не. Надявам се политическите сили да се консолидират. Това ще бъде добре и за общината, и за гражданите. Ще можем да работим без да спираме и без да забавяме темповете.

Как преценявате готовността на общината за зимата?

В момента тече обществена поръчка за поддържане на общинските пътища, а в града зимното поддържане се осъществява от общинска фирма "Стройкомтранс", която се занимава и със сметосъбирането и сметоизвозването. Готови сме. Химикалите и препаратите, които са ни необходими за зимата, са закупени, подсигурени са.

А как стои общината финансово?

Изпълняваме нашите задължения. Разплащаме се коректно. И ние имаме само текущи задължения, просрочени нямаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com