Кога ще бъде отстранен от длъжност кметът на Благоевград Румен Томов?

3651
Кога ще бъде отстранен от длъжност кметът на Благоевград Румен Томов?
Снимка: Pixabay

Една година и три месеца остава нерешен казуса с процеса по отстраняването на кмета на Благоевград, нарушил чл. 41 от ЗМСМА. През декември 2019-та, малко повече от месец, след като Румен Томов влезе в кабинета си, бившият кмет Атанас Камбитов установи нарушението, сезира институциите и казусът влезе в съда. Административен съд в Благоевград и съдия Д. Узунов, след като разгледа казуса и анализира доказателствата по него, излезе с решение, че кметът е нарушител и трябва да бъде освободен предсрочно, припомня "Струма".

Впоследствие кметът Томов, като доказан експерт в правото не повярва на решението на съдия Узунов и заяви пред журналисти: "Трима съдии мислят по-добре от един" и обжалва във Върховния административен съд решението на съда в Благоевград. След поредица отлагания, позволени от закона, все пак ВАС със свое решение потвърди решението на съдия Д. Узунов.

Оставаше РИК Благоевград да пристъпи към изпълнение на съдебното решение. И точно в този момент се отвори "прозореца" за проверка на това дали е конституционен или не прословутият член 41 от ЗМСМА. Започна ново чакане, продължило с месеци докато се произнесе и Конституционният съд. В крайна сметка той също даде становище, че този член не е противоконституционен и отново на ход бе ВАС.

Административен съд спря решението на ОИК за отстраняването на кмета на Благоевград

Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, с което миналата седмица бяха пре...

Последва чакане делото да се насрочи и преди около 2 месеца се проведе поредно заседание във ВАС, който всъщност трябваше да ревизира собственото си решение отпреди месеци, а именно решението, с което потвърждава нарушението на Томов и предсрочното прекратяване на правомощията му. Заседанието протече бързо и трябваше в 14-дневен срок решението да излезе. Два месеца по-късно обаче, решение няма.

Това отприщи всякакви коментари в Благоевград, пише още "Струма". Уважавани юристи и експерти в правото недоумяват защо така сериозно са нарушени всякакви срокове по казуса Томов.

В областния център дори се появиха теории, че определени кръгове от водещите партии в страната дружно са решили да го оставят на поста, поне докато не приключат парламентарните избори. В потвърждение на това се носи и друг слух - че решението ще излезе веднага след 4 април.  

Според друга теория решението отдавна е взето, но член на съдебния състав е с COVID-19, а без да е подписал решението то не може да бъде публикувано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com