Опитва ли служебното правителство да "продаде" Национален парк "Пирин"?

6313
Опитва ли служебното правителство да "продаде" Национален парк "Пирин"?
Снимка: Pixabay

Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк "Пирин", алармира коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Причина за позицията са две решения на служебния министър на екологията Ирина Костова точно преди днешния празничен ден.

Оказа се, че още на 1 март Костова е взела решение да не се извършва екологична оценка (ОВОС) относно проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 година, защото "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве". На следващия ден, 2 март, Костова подписва решение, с което се предвижда предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. Тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни, убедени са от "За да остане природа в България".

Екоактивисти протестираха в центъра на София заради парк "Пирин"

Десетки екоактивисти се включиха в поредния протест в защита на Национален парк "Пирин" тази вечер. Природозащитниците тръгнаха от метр...

Интересен факт е, че в решението за предварително изпълнение е записано, че ако няма предварително изпълнение, "може да последва значителна и трудно поправима вреда. Приемането на актуален план е от обществен и общонационален интерес и никакъв друг частен интерес не може да конкурира интересът от съхранение на защитените територии, в частност Национален парк "Пирин". В мотивите пише и, че решението трябва да влезе в сила максимално бързо "с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите".

Как съставянето на екологична оценка ще застрашни държавните и обществени интереси, живота и здравето на гражданите, питат природозащитниците. Според тях единственият интерес, който се защитава, е този на желаещи да застроят парка.

Съгласно решението на Костова в новия план се увеличава площта "Резерватна зона", а и като цяло площта на Национален парк "Пирин" по актуализирания план е по-голяма. Според "За да остане природа в България" обаче проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка.

В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога е необходима екологична оценка, казват още природозащитниците. Според тях Костова нарушава решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година, на което Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000.

Протест в пет града заради брутална сеч до "Витошко лале"

Протест срещу „унищожаването и разграбването” на трите най-ценни защитени територии в България ще се проведе утре, 11 ноемв...

Политическа реакция

"Одобряването на план за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до жалби, ще падне в съда, ще забави плана с нови две-три години. Това са години, в които хората в Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес. Надявам се МОСВ незабавно да отмени незаконното си решение и да премине към екологична оценка, в диалог с местните общности", коментира лидерът на "Нова република" Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com