ВМРО срещу БХК или защо Европейски съд спира бутането на къщи в Гърмен

7683
ВМРО срещу БХК или защо Европейски съд спира бутането на къщи в Гърмен
Снимка: БГНЕС

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) не е част от Европейския съюз, а от Съвета на Европа. Не може с едно писмо да се кара България да си нарушава законодателството. С този аргумент лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се противопостави на спирането на принудителното събаряне на къщи в Гърмен.

Европейската конвенция за правата на човека се ползва с преимущество пред българското законодателство – това е записано в Конституцията ни, подчерта адвокат Даниела Михайлова от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Гърменските роми категорични, че няма да се изселват

Ромите в Гърмен са категорични, че няма да напуснат махалата. Не искат общината да им търси и намира алтернативни жилища. Защото няма д...

Когато писахте тази жалба, с която наклепахте България, с аргументите, че ромите в Гърмен щели да „влязат” в хуманитарна криза, проверихте ли откъде са дошли и дали оттам, откъдето са дошли, нямат имоти, попита Каракачанов. Голяма част от тези хора са роден в Гърмен – всеки, които си направи труда, може да види удостоверенията за раждане, подчерта Михайлова.

Протестиращи от Гърмен попитаха адвокат Михайлова защо тогава във Франция са депортирали роми и добавиха, че със защитата на правата на ромите са отнети правата на българите. Вие сте съучастник в кражбата на пари за интеграция на ромите, възмутиха се хора от Гърмен пред камерата на bTV.

Защо не обръщаме внимание на незаконните постройки, които не са на роми – например на такива с търговско предназначение? Една последна статистика, която погледнах, сочи, че 40% от къщите на село са строени без строителни книжа, подчерта Михайлова. Така е, само че тези къщи са строени върху собствен имот, опонира Каракачанов. Лидерът на ВМРО отново заяви, че ромите са отишли в Гърмен заради бившия кмет Ахмед Башев, който ги е ползвал за гласоподаватели, защото Гърмен е близо до границата и заради незаконната сеч. Едва ли някой има нещо против да се разрушават незаконни вилни селища – държавата като почне процедура, можеш само да я забавиш с адвокати, смята Каракачанов.

Лидерът на ВМРО добави и, че проблемът в случая е също, че ромите не искали да се интегрират и да спазват законите.

Павлова: Предстои да бъдат премахнати 102 постройки в Гърмен

Предстои да бъдат премахнати 102 постройки, общината има ангажимент да реши правилно проблема. Това каза министърът на регионалното раз...

Необходимо е когато се защитава един интерес, да се направи сметка за интереса от другата страна и да има баланс. Когато говорим за къща от едната страна и съдбата на семейство от другата, то семейството е по-важно, смята Михайлова. Не може да сме хора само за една част от населението, заключи Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com