WWF: Планираните ски писти в Пирин ще унищожат гори на 150 години

20054
WWF: Планираните ски писти в Пирин ще унищожат гори на 150 години
Снимка: БГНЕС

Проектът за 300 километра ски писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 хил. декара гори в националния парк или 13% от площта на парка. Това твърди в свое съобщение WWF, част от  коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

За да докаже твърдението си, WWF е публикувала интерактивна карта с параметрите на всички лансирани проекти за нови ски зони в Национален парк „Пирин” – над Разлог, Банско и Добринище.

Отново пътна блокада заради лифта на Банско

В 17.30 часа шосето за Разлог преди комплекс „Реденка" утре отново ще бъде блокирано от недоволните граждани на Банско, които нас...

При силно приближение на картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски зони, твърди WWF. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка - величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 години, казват природозащитниците. Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек, добавят от WWF. Организацията твърди и, че в нарушение на концесията на "Юлен" АД вече са отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка за изграждането на ски зона в Банско.

Световната природозащитна организация припомня, че Национален парк "Пирин" е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, защото само в нашата планина има запазени още от Средновековието уникални типове гори. За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията „За да остане природа в България“ призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк Пирин при изработването на новия план за управление на парка. Иначе рискуваме да влезем в международен дипломатически скандал, казват природозащитниците.

Снимка: Архив

 

Борисов към представителите на Банско: Еколозите трябва да са ваши приятели

„Еколозите трябва да са Ваши партньори, привлечете ги в дискусията и ги убедете с аргументи в необходимостта от изграждането на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com