10 силни книги, които ще променят живота ви

40059
10 силни книги, които ще променят живота ви
Снимка: iStock/Guliver

Книгите са различни светове, в които човек преоткрива себе си. Има силни произведения, които оставят отпечатък у нас и променят възгледите ни на живота. Такива са и тези 10 книги, които могат да ви променят, ако им дадете шанс...

1. Стефан Цвайг "24 часа от живота на една жена"

Австрийският писател, като никой друг, е в състояние открито и в същото време съвсем тактично да говори за най-интимните човешки преживявания. Давайки описание на най-малките детайли, той очертава образите така реално, че ни се струва че са тук до нас. 

2. Джоан Харис „Петте четвъртини на портокала“

Най-малката дъщеря в едно семейство наследява от майка си само една готварска книга. В своето малко кафене тя започва да готви по рецептите от тази книга, опитвайки се да разчете ситния шрифт, допълван между редовете. Книгата ни разказва за ужасно минало, което понякога е по-добре да заключим дълбоко в килера и да не разбутваме никога.

3. Уинстън Грум „Форест Гъмп"

Книгата е едновременно олицетворение на мита за американската мечта, премесена със силна сатира и трогателна любовна история. Заслужава да се отбележи, че в книгата за разлика от филма героят е малко по-умен а случките са фантастични.

4. Аркадий и Борис Стругацки „Понеделник започва в събота“

Ако има място, което не бихте искали да напускате никога, то това би било именно института по магия и вълшебство, където магията се изучава от дълбоко научната й страна, а работата си там, хората обичат толкова, че дори пропускат празниците. Когато стигнете финала на книгата ще ви се прииска просто веднага да я започнете наново.

5. Себестиен Жаприсо „Жената в колата с очила и пушка“

Прекрасна психологическа детективска история, в която най-интересното са героите. Книгата е наситена с атмосфера: можете да почувствате вятъра, да помиришете морето, да усетите несигурността на героинята, нейното отчаяние, опитваща се да преосмисли живота си и да открие истинското си "Аз".

6. Мопасан „Бел ами“

История за кариерата на един обикновен прелъстител и плейбой. Въпреки факта, че достойнството на главния герой не струва и една стотинка, вие следите неговите приключения със затаен дъх. Той успява лесно, уверено и безогледно да се изкачи по социалната стълбица. И най-забележителното е не само неговата изобретателност, но и самото обществото, в което той съумява да направи кариера.

7. Януш Вишневски "Самота в мрежата"

Трогателен роман за любовта. Героите се срещат в интернет чат, където споделят еротичните си фантазии, разказват истории от живота си. Срещнайки се впоследствие в Париж, най-голямото изпитание пред любовта им се оказва самата среща.

8. Габриел Гарсия Маркес "Любов по време на холера"

10-те най-четени книги в света

Четенето сякаш отново започва да става мода, за което ние сме безкрайно щастливи. Всички нови устройства, на които можем да четем, прим...

Смуглата красавица Фермина отхвърля младежката си любов и се омъжва за учен, който иска да спаси испанските колонии от чумата. За любовта се разказва с чувство, с усмивка и така поетично, както може да се очаква и да не се очаква от Маркес.

9. Дейвид Мичъл „Облакът Атлас“

Романът на Мичъл не може да се претупа на бързо. В него следва да се потопите като в невероятна симфония, перфектно съзвучието от шест инструмента, шест живота на една душа.Това е книга, която всеки ще разбере по своему: тя е като мозайка от различни хора, които съставят напълно различна картина. Магия? Без съмнение. Магията на думите в най-чист вид.

10. Харпър Ли “Да убиеш присмехулник”

Книга за порастването на едно малко момиче, което се случва чрез приключения, веселие и взаимоотношения с връстниците й. На неуморното момиче й предстои да научи много, в това число и за несправедливостите на живота – в отношението към децата, към слабите, към тези с друг цвят на кожата. Като резултат ще видим, че не от цвета на кожата, социалното положение или общественото мнение зависи добротата, съчувствието и взаимопомощта. Тези неща зависят от душата на човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com