Българка написа любовните мемоари на великия Ален Делон

5988
Българка написа любовните мемоари на великия Ален Делон
Снимка: Getty Images

На 5 май във Франция предстои да излезе нова книга за живота на големия френски актьор Ален Делон. Досега не е издавана автобиография на филмовата икона, а "Любови и спомени" ("Amours et Memoires"), както се казва изданието, сериозно се доближава именно до този жанр.

Авторки на книгата, в която има дълъг предговор от самия Ален Делон, са две дами. Едната е българката Деница Банчева, която от 1991 г. живее в Париж. Тя е доктор по литература, филмов писател и историк. Заедно с нея по книгата работи и Лилиана Роска - близка сътрудничка на Делон, която е събрала оригиналните свидетелства на различни личности, познаващи добре актьора. Сред тях са негови приятели и колеги като режисьора Коста-Гаврас, който го нарича "звяр на френското кино, незаменим и неподражаем", Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Джейн Бъркин, Натали Бай. Жан-Франсоа Делон - брат на актьора и асистент-режисьор във филмите "Борсалино" и "Вдовицата Кудерк", пък разказва за детството им, илюстрирано с непоказвани до момента снимки.

Корицата на книгата "Любови и спомени", която вече е налична за предварителна продажба на сайта на Fnac

Като на всяка гореща филмова звезда, животът на Ален Делон извън екрана е изпълнен с бурни връзки и скандали. Той обаче не крие, че успешната му кариера се дължи "на жените и е за жените", пише "Сега". Актьорът признава, че винаги е искал за жените в живота си да бъде "най-добрият, най-красивият, най-силният".

Книгата "Любови и спомени" прави дисекция филм по филм на продукциите, които превръщат Делон в олицетворение на "готиния мачо" самотник, започвайки от най-ранните класики от 60-те като "Горещо пладне" и "Самурай". За този си статут актьорът благодари на жените в живота си начело с Роми Шнайдер, с която си партнират в "Басейнът" и с която имат бурна връзка, и на съпругата си от 1964 до 1969-а Натали Делон, която е била принудена в този период да го дели с много други жени, признава самият той.

ОЩЕ: "Искам да се бия за тях": Ален Делон с подкрепа за Украйна

Продават на търг колекция художествени творби, собственост на Ален Делон

Колекция от художествени творби, собственост на Ален Делон, ще бъде продадена на търг. 81 произведения, сред тях такива от Дьолакроа, К...

В изданието има и някои неща, които се огласяват за първи път, като например посмъртно писмо, което Делон адресира до Роми Шнайдер след самоубийството ѝ, както и декларацията му, че никога не е имал любовна връзка с Бриджит Бардо, "колкото и странно да изглежда". "От 65 години имаме най-доброто приятелство, което може да съществува", изтъква актьорът. В писмо, отпечатано в книгата, Бардо пък казва за Делон, че притежава "величието на лъв... тайнствеността на черна пантера... зъбите на вълк".

Снимка: Getty Images

"Ако има нещо, с което се гордея, това е моята кариера", подчертава Делон и отдава дължимото и на великите режисьори, които са го "формирали и усъвършенствали" като Рене Клеман, Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти, който го снима в "Гепардът" (1963), и Джоузеф Лоузи, който разкрива драматичния му потенциал в "Господин Клайн".

В книгата, която критиците определят като "хвалебствена", е отредено много по-малко място на противоречивите моменти и подробности от живота на актьора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Отиде си писателят Пол Остър

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги