Чарлс Строс изгражда оригинална вселена в "Архиви на злото"

2489
Чарлс Строс изгражда оригинална вселена в "Архиви на злото"

„Архиви на злото“ (ИК „Литус“) е първата книга от поредицата „Досиетата на Боб“. Чарлс Строс умело комбинира шпионски трилър, ужас, поредица от шеметни приключения, тайни общества, нацисти, демони, пътуване в различни измерения… И всичко това, съчетано с отличното чувство за хумор на автора.

„Архиви на злото“ разказва за началото на кариерата на Боб в шпионажа. Цялото му име (измислено, разбира се, поради опасения за неговата сигурност) е Боб Оливър Франсис Хауърд. Той е компютърен специалист в тайните служби, контролиращи окултната активност, по-известни като Пералнята. Впоследствие му е възложена мисия като агент, която води до поредица от спиращи дъха приключения. Ислямисти, нацисти и демони забъркват ужасяваща конспирация, която заплашва съдбата на цялата планета. Боб и агентите от Пералнята са изправени пред огромно изпитание, през което могат да преминат само с цената на невероятни рискове и потъпкване на бюрократичните протоколи.

Гигантия от Тифани Де Вос

Тифани Де Вос е автор на “Cimmeria” – поетичен сборник, публикуван от Červena Barvá Press (MA, USA, 2016); уча...

„Досиетата на Боб“ е поредица, но книгите в нея са независими и логически завършени. Том 1 включва романа „Архиви на злото“ и новелата „Бетонна джунгла“.

В новелата „Бетонна джунгла“ Боб и детектив Джозефин трябва да разплетат поредната опасна конспирация.

„Архиви на злото“ е забавно приключение, което не се страхува да пародира себе си и жанровете, от които заема идеи. Бюрокрацията, оплитаща цялата дейност на Пералнята в безкрайна поредица от декларации и протоколи, е под прицела на саркастичния и шеговит език на Боб, който често попада под тежкия ѝ ботуш. Демоните, родени от космическия хаос, приемат неочаквани форми и винаги са готови да погълнат поредната душа, което е отлична предпоставка за добро забавление. Но може би най-отличителната черта на поредицата, нещо, което наистина ѝ придава по-различен тон, е, че всички тези свръхестествени явления и идеи са подплатени с тонове наука, която им придава тежест и прави света на книгите по-задълбочен и интересен. „Архиви на злото“ е наистина свежо попълнение в редиците на жанровата литература у нас.

Преводът е дело на Елена Павлова, превела книги като „Слепоглед“ на Питър Уотс и „Домът на слънцата“ от Алистър Рейнолдс. Елена Павлова е автор на наскоро излезлия сборник с разкази „Две луни“, където също като Строс тя умело съчетава различни жанрове и великолепно борави с думите. Автор на корицата е Петър Станимиров, художник на престижната колекция „Върхове“. Книгата излиза с логото на издателство „Литус“.

Нова книжна инициатива в Добрич

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич започна инициативата „Остави своя стара книга тук“, съобщи Галя Ма...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги