Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога

1256
Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога
Снимка: Издателство "Изида"

Голяма порция приключения и смях – това е романът за деца (но и не само) „Чифтоядците се завръщат”, превод на Красимир Проданов и издание на „Изида“. Любимите герои от книгата на Павел Шрут и Галина Миклинова се забъркват в какви ли не каши, похапват сладко чорапи и се борят с големи неприятности.

Странните създания бързо станаха добре известни и на българските деца. А в Чехия отдавна са феномен… През 2020-а в Прага дори отвори врати Музей на чифтоядците. Стара и хубава къща се превърна в онова, за което всяко дете мечтае, докато чете книгата – да срещне героите, които се подвизават в нея. Затова и музеят е организиран по начин, който насърчава малките посетители да открият сами къде се крият странните същества – в тоалетната, в хладилника или пък на тавана! Могат да влязат и в кабинета на смахнатия учен професор Къдрафиол, който изучава чифтоядците или пък да разгледат всички издания по света на поредицата – сред тях гордо се кипри и българското!

С „Чифтоядците се завръщат” Павел Шрут и Галина Миклинова отговарят на огромния интерес, който предизвиква първата книга. Тя печели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера” и дори е обявена за Книга на десетилетието. Двата романа имат самостоятелни сюжети и могат да се четат отделно.

Романът се развива на бързи обороти – главният герой Хихльо е в Африка, за да открие родителите си, но откъм Прага се задава тъмна сянка… Гангстерът Дедерон Камата е жив и решен да преследва смъртния си враг до края на света! Единствено братовчедът Рамчо се осмелява да му се противопостави… и ето ги и двамата в девствените африкански гори.

Междувременно пък Хихльо се оказва доброволен заточеник в чифтоядския дворец на благодетеля сър Джеймисън. Интригата се заплита още повече, когато на сцената излиза и дивашкото племе на Поклонниците на чифтоядското цвете.

А на всичко отгоре Хихльо… се влюбва.

Децата определено ще ахнат от удоволствие и изненада, когато се запознаят с неговата възлюбена Кава. Но и целият сюжет си го бива! Защото „Чифтоядците се завръщат” комбинира действието със смешни и забавни сценки, в които Павел Шрут е истински майстор. А пък асоциациите, които вмъква в историята си, правят „Чифтоядците се завръщат” истински забавна дори и за… възрастните. Особено ако и във вашия дом чорапите непрекъснато остават сами.

Тайнствен квартал на Прага спира телефоните и електроенергията

Чешкият хит за млади читатели „Прашина” излезе на български в издание на „Изида“ и превод на Красимир Проданов....

Това обаче означава само едно – време е да извикате Хихльо и компания на помощ!

Читателите за „Чифтоядците се завръщат”:

Ето няколко мнения за книгата от читателския форум на databazeknih.cz

• „Не знам защо, но втората част ми хареса повече и от първата. Може би защото възприех чифтоядците като стари добри приятели. Книгата беше много забавна както за мен, така и за сина ми, на когото я четох.” (FishTailTea6)

• „Когато започнах да я чета, се опасявах, че няма да е като първата. Че нищо ново и оригинално не се е родило. Но разбрах, че е точно обратното. Във втората книга качеството не само че не пада, но и се повишава. Хихльо е точно толкова добър, колкото и в първата. Препоръчвам я!” (StephenKingje)

Норвежка писателка превърна неудобните теми в забавен роман

Нашумялата звезда на скандинавската литература Гюдрюн Скретинг, която гостува преди време в България и омая българските тийнейджъри, на...

• „Достойно продължение на първите „Чифтоядци”. Отново се забавлявах много и когато намеря в гардероба единичен чорап, въобще не се ядосвам… Очаквам с нетърпение и третата!” (Vojslava)

• „Чифтоядците се завръщат” в никакъв случай не разочарова. Наистина е за деца, но и възрастните почитатели на напрегнати приключения ще я изчетат на един дъх.” (Márinka)

За авторите

• Павел Шрут (1940-2018) е сред водещите чешки автори в областта на детската литература дълги години. Започва обаче да пише за деца по неволя – след като поезията му е забранена в годините на „нормализацията” след Пражката пролет през 1968-а. Затова пък текстовете му за деца бързо се превръщат в класика, като е нееднократно награждаван за тях. Работи активно и като преводач – неговото име стои например под сонети на Шекспир, творби на Дилън Томас, романи на Джон Ъпдайк. Създава прекрасен творчески тандем с Галина Миклинова, която измисля как да изглеждат чифтоядците.

• Галина Миклинова (р. 1970) учи в Чехия и Великобритания, като се занимава с кино и илюстрация. На практика е най-популярният съвременен илюстратор на детски книги в Чехия, като наградите ѝ са десетки. „Чифтоядците” е сред най-известните ѝ творби. Застава смело зад идеята за филмиране на книгата – пълнометражният филм смесва сюжети от цялата трилогия и е гледан от близо 3 млн. души само в Чехия. Пак Галина Миклинова стои зад идеята за създаване на Музей на чифтоядците в Прага, който отваря врати през втората половина на 2020-а.По повод излизането на втората книга от поредицата на български Галина Миклинова казва: „Много се радвам, че следващата книга с приключенията на чифтоядците ще е скоро при българските читатели. Ура!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги