Да обиколиш Мадагаскар с каяк

2903
Да обиколиш Мадагаскар с каяк
Снимка: Вакон

За последните 11 години Риан Мансер многократно пренаписва определението за упоритост и се превръща в олицетворение на решителността. През 2005 г. той печели световна популярност, след като става първият човек, обиколил Африка с колело. Съвсем сам и без чужда помощ Риан изминава невъобразимите 37,000 км, прекосявайки 34 държави, някои от които се нареждат сред най-опасните места на планетата. Постижение, което му печели титлата „Приключенец на годината“ за 2006 г.

На 8 юли 2009 г. южноафриканецът отново поставя световен рекорд със своя солова експедиция – първата обиколка с каяк на Мадагаскар, четвъртия по големина остров в света. Невероятното му пътуване, продължило 5000 км и 11 месеца, се оказва далеч по-голямо предизвикателство от велосипедната обиколка на Африка и вдъхновява бестселъра „С каяк около Мадагаскар“ (Издателство „Вакон“).

"С каяк около Мадагаскар" - ново приключение от "Вакон"

Под знака на издателство „Вакон“ излезе високоадреналинното заглавие „С каяк около Мадагаскар“ от Риан Мансер &...

От самото начало каякарът се сблъсква с трудностите, съпътстващи живота на истинския соло авантюрист: подготовката, търсенето на подходящ плавателен съд, проблемите с багажа и визата; скоро след това идват циклоните, бурите, разстоянията, тропическата болест, грабежите, арестите и дори цял един държавен преврат!

През март 2009 г. настоящият президент на Мадагаскар, Андри Ражоелина, завзема властта с подкрепата на армията и върховния съд, създавайки властови вакуум, осезаем и в най-отдалечените малгашки селца. Риан е заплашен с депортиране и хвърлен зад решетките по подозрение в тероризъм, където две нощи си прави компания с плъхове и прилепи.

Когато не е задържан насила на сушата, Риан прекарва по близо осем часа на ден в персонализирания си шестметров каяк. Изтощението и болката са огромни и на един етап от пътешествието той преброява по ръцете си изумителните 23 мазола. Най-голямото предизвикателство обаче се оказва акостирането. „Това не е просто гребане от коктейл бар до коктейл бар. Понякога нямах друг избор, освен да премина през триметрови вълни, които ме запращаха право в покритите с морски жълъди скали“, споделя авантюристът.

Но редом с всички трудности Риан получава уникалния шанс да се докосне до богатото биоразнообразие на Мадагаскар – приблизително 70 % от растителните и животинските видове на острова не могат да бъдат открити никъде другаде. С разтуптяно сърце той наблюдава на метри от себе си женски гърбат кит и малкото ѝ, наслаждава се на стотици делфини, танцуващи пред носа на каяка му, и споделя закуската си с лакоми лемури.

Щуро извънземно пътешествие с "НЛО дневници" на Мартин Плауман

В чилийското градче Кочигуас наблюдават НЛО всеки ден, боливийски храм на инките е бил площадка за кацане на древни астронавти, а Калиф...

Експедиция, изпълнена с безгранична красота и смъртоносни опасности, която легендарният южноафрикански каякар Йохан Лутс определя като „един от най-големите подвизи на човешката издръжливост“.

Специално за вас, читателите на Actualno.com, издателство „Вакон“ предлага това свръхадреналиново заглавие с -10% отстъпка и безплатна доставка до цялата страна: само кликнете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги