Двадесет години след атентата - поглед отвъд лявото и дясното в "Андрей Луканов. Без предразсъдъци"

3382
Двадесет години след атентата - поглед отвъд лявото и дясното в  "Андрей Луканов. Без предразсъдъци"
Снимка: Сиела

Двадесет години след убийството на Андрей Луканов неговите наследници, с помощта на социолога Кънчо Стойчев, разрешават да се публикуват изказвания на приятели и политически противници на бившия лидер в книга, която рисува един различен портрет на човека зад политика. „Андрей Луканов. Без предразсъдъци” (ИК „Сиела”) е компилация от интервюта, взети от обществени фигури, дали съгласието си те да бъдат публикувани едва след като изминат две десетилетия от смъртта на Луканов.

В „Андрей Луканов. Без предразсъдъци” ще видим за първи път публикувани изказвания на Петър Дертлиев, Любомир Собаджиев, Любен Беров, Димитър Баталов, Иван Черноземски, Дончо Дончев, Иван Анастасов, секретарката на Луканов Светла Масларова, както и на София Луканова, които говорят за отношенията си с Андрей Луканов и за неговата роля в политическите процеси в края на 80-те и началото на 90-те години. Интервютата в книгата са записани от Боряна Драганова и от журналиста Тома Томов.

Книгата излиза в навечерието на кръглата годишнина от убийството на Луканов на 2 октомври 1996 г., но тя няма да хвърли светлина върху атентата срещу бившия министър-председател на България. Посветена е не на убийството, а на живота и кариерата на Луканов – на неговите възгледи и планове за бъдещето на страната. Изказванията на съперници и приятели на Луканов изграждат образа на една силна и харизматична личност, която стои зад преминаването на България от тоталитарно към демократично управление.

"Няма да получите омразата ми" – манифестът на едно наранено семейство

Петък, 13 ноември 2015 г., Париж 21:16 часа, „Стад дьо Франс”, Сен Дени, приятелски футболен мач между Франция и Германия ...

Предговорът към книгата е написан от социолога Кънчо Стойчев, който обективно говори както за непростимите грешки на Луканов, докато е бил на премиерския стол, така и за неговите заслуги и достойнствата му на управляващ, за успехите му, които са слабо известни на широката публика.

В „Андрей Луканов. Без предразсъдъци” са включени и откъси от книги на самия Луканов, като „Социалната демокрация – алтернатива за България“ и „Българската корида. Писма от „Развигор“, както и текстове на Валери Петров, Леда Милева и Стефан Продев, публикувани във вестник „Дума”. Изданието съдържа и снимки от личния архив на семейство Луканови.

Андрей Луканов е роден в Москва през 1938 г., син на изтъкнатия комунист Карло Луканов. След двадесетгодишна кариера в държавния апарат той изиграва основна функция при свалянето на Тодор Живков и оглавява дясното крило на партията, чийто стремеж е преминаване към демокрация и пазарна икономика.

Кънчо Стойчев е български социолог, съосновател на ББСС „Галъп Интернешънъл”. В предговора към книгата той обяснява, че е познавал Луканов само в трите години след „Развигор” и познанството им е изключвало съвместна работа.

Откъс от "Сребърният лебед" на Елена Делбанко

  Пролог   1980     Дървеният под в дългия коридор скърца и Мариана ясно чува, че баща є приближава. Обръща с...

Неговото убийство закри една възможност за развитие на България. Аз все смятам, че като противник или като партньор той даваше една алтернатива. Това липсва. А иначе след самото убийство непосредствено продължи същият поток на мръсотии, на изтъкване и на фабрикуване…

                                             Петър Дертлиев

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

"Книгите оживяват" на 12 април 2024 г. - интерактивна изложба на 32 картини на Мая Бочева – Уики

Кои са "Лечебните адаптогени" и как да ги използваме

"Аделейд" - Емоционален роман за несподелената любов

Номинираха стихосбирка на Георги Господинов за престижна френска награда

"Чаша, пълна с утеха" - силна доза книжен уют от магьосницата Карън Хокинс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги