Елиф Шафак, Хорхе Букай, Е.Л. Джеймс и петима български автори - сред най-продаваните през 2012 г.

29239
Елиф Шафак, Хорхе Букай, Е.Л. Джеймс и петима български автори - сред най-продаваните през 2012 г.

Книгата е добър избор за подарък, когато не сме сигурни какво да подарим, заяви Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциацията „Българска книга”. По думите му по празниците се купуват хубави, илюстровани книги, книги за пътешествия, архитектура, интересни исторически или географски събития.

„Причините не са само, че книгата може да бъде по-евтин подарък, но много често е трудно да намериш подходящ подарък за хора, за които предполагаш, че имат всичко необходимо”, смята Топалов, цитиран от Фокус.

Христо Карастоянов спечели наградата "Хеликон" за 2012

Единадесетият носител на наградата "Хеликон" за нова българска художествена проза е романът "Името" на Христо Карастоянов, издаден от...

В класацията за най-купувани книги през 2012 г. в топ 50 присъстват авторите - Елиф Шафак с „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Черно мляко”, Хорхе Букай с всичките си книги досега, Е.Л. Джеймс – „50 нюанса сиво”, „50 нюанса по-тъмно”, „50 нюанса освободени”.

В класацията на топ 50 присъстват и петима български автори - Мирослав Пенков, Людмила Филипова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Мартин Карбовски.

Интересът към книгите у нас расте, смята Тодоров, въз основа на състоялия се Коледен панаир на книгата, който е бил посетен от над 40 000 души. Това е рекорд за всички панаири, които са се провели досега. „Независимо, че се създава впечатление, че младите хора не четат, много от книгите в годишната класация за най-четени книги са насочени към тийнейджърската аудитория. Това не означава, че възрастните хора и хората в зряла възраст не купуват, може би най-възрастните нямат финансовата възможност за книги, но се вижда, че дамските романи са много търсени, а те са за по-зряла аудитория. Жените купуват много повече, както и младите хора”, допълни Веселин Тодоров.

По думите му през последните 10 години се е създала среда и възможност за нови автори, които не са писали преди 1990 г., и които се справят много успешно . „Те се справят много добре, побеждават класиците. Имат време за писане, а не го правят по между другото и създават качествени произведения”, каза още той.

Подаряват светлина на читателите в Националната библиотеката

По повод 134-годишнината от създаването на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ стартира кампания под надслов...

В България има автори на световно ниво, но липсва добра реклама и държавна подкрепа, смята той.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги