Излиза дългоочакваният роман на Джонатан Франзен "Чистота"

1427
Излиза дългоочакваният роман на Джонатан Франзен "Чистота"
Снимка: Колибри

На 25 ноември излиза от печат дългоочакваният роман на Джонатан Франзен „Чистота”, проникновено изследване на човешките връзки и непостижимия стремеж за чистота в отношенията помежду ни и с околния свят.

С „Чистота“ (превод: Владимир Молев, 592 стр., цена: 25 лв.) съвременният американски класик намига иронично към собствената си амбиция да създаде голям социален роман в традицията на Дикенс и Достоевски. След завършването на колежа, вместо най-сетне да поеме пътя си в „истинския живот”, Пип Тайлър се озовава в безпътица - обременена от огромен студентски заем, който няма как да върне, от тайната си любов към женения Стивън и най-вече от психически неуравновесената си майка, която категорично отказва да разкрие кой е баща й, Пип се възползва от случайно изскочилата възможност да обърне гръб на всичко и да замине за Южна Америка. Авторът не се колебае да намеси в разказа социалните мрежи, разследващите сайтове и хакерските атаки като среда, която упражнява неимоверно влияние над ежедневието ни и определя модела на днешната цивилизация. Франзен обрисува мащабните обществени движения и процеси интелигентно и увлекателно и поставя под увеличителното стъкло на микроскопа човешката душа, бленуваща за вътрешен покой, всеобща справедливост и „чистота”.

Ако се слушах, щях да се чуя

Не се научаваме да общуваме нито в семейството, нито в училище. Повечето от нас още от детството биват привиквани да отговарят на очакв...

Джонатан Франзен е роден през 1959 г. в Чикаго, Илинойс, израства в предградията на Мисури. Единодушно обявен от критиката за „първия велик американски роман на XXI век“, „Поправките“ (2001) печели Националната награда за белетристика на САЩ и се нарежда сред финалистите за „Пулицър“, а авторът му светкавично се сдобива със сравнения с творци като Томас Пинчън, Филип Рот и Дейвид Фостър Уолъс. С появата на романа „Свобода“ (2010) името Джонатан Франзен се превръща в сeнзация. Списание „Тайм“ го удостои с титлата велик американски писател, а Опра Уинфри го включи в своя книжен клуб. „Чистота” е универсална, безмилостно прецизна дисекция на съвременното семейство и общество - портрет, в който всеки може да разпознае черти от собствената си физиономия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

"Книгите оживяват" на 12 април 2024 г. - интерактивна изложба на 32 картини на Мая Бочева – Уики

Кои са "Лечебните адаптогени" и как да ги използваме

"Аделейд" - Емоционален роман за несподелената любов

Номинираха стихосбирка на Георги Господинов за престижна френска награда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги