Излиза епическата поема на Гонсалмо М. Тавареш "Пътуване до Индия"

1396
Излиза епическата поема на Гонсалмо М. Тавареш "Пътуване до Индия"
Снимка: издателство "Колибри"

На 24 юни излиза от печат предизвикателната епическа поема „Пътуване до Индия“ – една блестяща „епопея на разочарованието”, вдъхновена от „Лузиадите” на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш.

„Пътуване до Индия“ (превод: Даринка Кирчева, 496 стр., цена: 22 лв.) пародира каноничното пътуване на Запада до бленуваната земя, където действителност и сън се смесват, превръщайки го в авантюра, водена от илюзията във всички божествени търсения. Лисабон, откъдето Блум тръгва, също както Да Гама, за Индия, едновременно е и не е онзи от „Лузиадите“, който вече е бил град с вечно минало, когато Камойнш го обрисува. По думите на Едуардо Лоренсо, автор на предговора на тази забележителна творба, „Пътуване до Индия“ е иронично прекосяване на митологични пространства, дирене на обетованата земя за душата, където един бездушен Запад си представя, че ще се върне, докато не открие като Блум, че и нейните „гуру“ са най-обикновени и съмнителни продавачи на илюзии като всички останали.

„Безмълвно минало“ от Майкъл Бейдън и Линда Кийни - първият от серия зашеметяващи романи в съвременния съспенс

„Безмълвно минало“ събира световете на криминалистиката и закона и представя един неустоим отбор срещу престъпността. Филом...

Автор на уникални и завладяващи с фантазията си произведения, „португалският Кафка” Гонсало М. Тавареш е приветстван от писатели като Жозе Сарамаго, Алберто Мангел и Енрике Вила-Матас. Роден през 1970 г. в столицата на Ангола, Луанда, той завършва философия в Лисабонския университет, където днес е преподавател по теория на науката. Определян като един от най-талантливите и оригинални португалски писатели от по-младото поколение, Тавареш има в актива си стихове, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. Творби като „Йерусалим” и „Пътуване до Индия” са преведени в близо 50 страни и са удостоени с множество национални и международни отличия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги