Как да подобрим значително скоростта си на четене: Примери от създателя на „Умотека“

3756
Как да подобрим значително скоростта си на четене: Примери от създателя на „Умотека“
Снимка: iStock

Скоростта на четене може да бъде подобрена чрез специално подбрани музика и техники можем да повишим "Скоростно четене не непременно е бързо. Повечето хора четат с 200 думи в минута, тъй като повтарят всяка дума в главата си. Това забавя скоростта на четене и вкарва в монотонни автохипнотични състояния, които чупят концентрация, четене, памет. Това е, защото не подавате достатъчно информация на мозъка си и той върши други задачи. Идеята е да варираме - бързо и бавно четене", обясни организаторът и водещ на "Умотека" Димитър Караманчев в студиото на Bulgaria on air.

Измерителната единица за четене е думи в минута. За 13 г. са направени проучвания на над 5 000 души. Оказва се, че повечето хора не са променяли начина си на четене от първи клас, а под 1% от хората знаят показателите си като скорост на четене, ниво на възприемане. "Тази скорост може да се повиши като четем интересен роман - тогава забързваме и така можем да четем с часове, но когато четем бизнес, техническа, научна литература това не се случва", обясни Караманчев.

Променяйки начина си на четене, можем да видим резултат относително веднага, като има разлика между това да видим резултат и да го превърнем в навик. Ключово е да не си повтаряме вече прочетената дума наум.

Още: Помощни устройства за учениците с дислексия

Начини как да подобрим скоростта си на четене и възприемане

"Съществува при четенето визуална глътка - с един поглед колко думи можем да видим. С упражнения за очи разширяваме този поглед. Повечето хора, за да минат през един ред, масово правят 7 подскока и минават на следващия ред, скоростните читатели могат да минат един ред с два отскока, периферното зрение може да се подобри", каза Димитър Караманчев. Ключовото е, че четем за идеи, мисли, концепции, усещания, а не за думи. Както не четем всяка буква, за да разберем думата, така и не четем всяка дума. Започвайки да четем с по-висока скорост, развиваме и по-добро възприемане на текста. Караманчев подчерта също, че има разлика между възприемане и запомняне. Караманчев обясни, че „мета“ значи цел и „мета четене“ е метод, с който четем с конкретна цел.

Запомнянето изисква 4-5 преповторения, които е препоръчително да са под формата на различни дейности - веднъж да го прочетеш, напишеш, нарисуваш…„Тук най-големия враг е монотонността – да пишем една дума 10 пъти е тотално абсурдно и тотално не окей“, казва организаторът на „Умотека“.

Караманчев поясни, че по време на четене, класическата музика е най-добре възприеманата от нашия мозък. Вокал не е много добре да се слуша, както и наша много любима музиката.

Тази вечер (9.02) в Националния дом на студента в София ще се проведе "Умотека", на която за няколко часа човек може да повиши скоростта си на четене с около 30%, а някои от курсистите вече имат повишение с 400%. На събитието ще се говори за това как да четем по-бързо. Курсът е по метода сугестопедия, създаден от български лекар и учен. Част от курса са и рулеви игри, пеене, класическа музика. Курсовете са 5 дни по 4 часа. Събитието „Умотека“ е свързано с кауза - тийнейджъри, ученици да разберат начините за по-скоростно и разбираемо четене.

Още: Йотова на Панаира на книгата: Не е вярно, че децата не искат да четат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги