Каква е цената да бъдеш бог?

47322
Каква е цената да бъдеш бог?
Снимка: Изток-Запад

Американецът Доминик Кейн – млад гений със светопроменящи идеи и грандиозни планове за бъдещето, които задейства с помощта на военните, е главният герой в романа „Манифестът на един бог“ на Стоян Авджиев. Книгата, която е  част от поредицата „Magica“ на ИК „Изток-Запад“ и дебют на младия автор на книжната сцена, e и арена на вечния въпрос: Вяра и/или знание?

Младият Доминик Кейн не е обикновен колежанин – той има изумително мащабни идеи, които – подобно на всеки млад учен – мечтае един ден да превърне в реалност. В една знакова сутрин той е изненадващо посетен от двама военни, които му предлагат възможността и ресурсите да реализира брилянтния си проект – специална свръхтехнологична броня, която ще превърне притежателя си в полубог. Този проект е замислен да промени света, да спре войните, да даде огромно преимущество на американската военна машина. Но най-вече – той е замислен да бъде големият триумф на Доминик.

Справянето с бедността

Бедността е резултат от негативно състояние на ума, в което на практика всеки човек изпада в даден момент. Тя поражда най-пагубния от с...

Но тъй като на този свят нищо не е даром, Кейн трябва да плати прескъпо за мечтата си. В желанието си да наложи своята безпределна мощ над всеки, героят губи всичко човешко у себе си, а жаждата му за власт застрашава най-близките му. Във впечатляващите батални сцени, кулминиращи дори в атомна заплаха, си проличава безспорният талант на младежа да описва технологии и военни сблъсъци, които са модерната „броня“ на дълбочината на романа му.

Манифестът на един бог“ е книга за теологията и хуманитаризма, за божественото и науката, за непреодолимото желание на човек да стане бог. Следвайки основната идея на неофройдистите за водещия нагон у човека – този за властта, авторът показва вечно незадоволимото желание на човек да бъде бог, за да упражнява мощта и властта си над всичко и над всички. Нерядко героят на Авджиев се изразява във философския стил на Фридрих Ницше, определяйки себе си като „Живия бог“: „Нима не ме познахте? Не съм аз нищо повече от човек и ни по-малко съм от бог. Създание, отдавна уморено да стои в затлачената, застояла локва на секналата еволюция. Не сме ли ние пръв пример за зверовете земни, квинтесенция тъй сладка на пръстта и сурова жажда за живот, неограничен и непосечен в свойто въжделение да бъде! Наше е правото да свалим небесата с могъщи викове на стоманени гайки, прекланяйки се пред волята ни, изковани в огнените пещи на умове, разбудени от съдбата!

След нашумялата криминална авторка Лора Лазар и нейните „Грешният квартал“, „Убиец назаем“ и „Веселото гробище“, и романа „Ернам“ на Анатоли Кръстев и Тодор Касабов, „Манифестът на един Бог“ на Стоян Авджиев е третото българско присъствие в поредицата Magica. Сред гръмките й заглавия са също и „Свърталище на духове“ на Шърли Джаксън, „Среднощният дворец“ на Карлос Руис Сафон, „Заклинателят“ на Уилям Питър Блати, „Z-та световна война“ на Макс Брукс, „Ужас“ на Дан Симънс и др.

Манифестът на един бог“ е дебютът на Авджиев на литературната сцена. Живял в Лондон и Сиатъл, понастоящем младият автор учи философия в СУ „Св. Климент Охридски“ и е носител на множество академични награди.

Води ли щедростта до повече секс?

    Датчанинът Тор Норетрандерс поглежда теорията на Чарлс Дарвин за произхода на човека от друг ъгъл, за да стигне до закл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com