На 26 май 2016 година излиза преработено издание на "Дами канят"

694
На 26 май 2016 година излиза преработено издание на "Дами канят"
Снимка: Хермес

На 26 май 2016 година излиза преработено издание на „Дами канят“ - романът, по който е направен един от най-гледаните български филми.

Само преди дни Георги Мишев получи и поредното си отличие. Той стана носител на наградата „Стоян Михайловски“, която му беше връчена в Град Елена на 11 май.

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“, “Вилна зона“, „Мир на страха ни“ и др.

По негови сценарии са заснети ленти, които днес са в златния фонд на родното кино: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

Носител е на много признания и награди

• Заслужил деятел на културата (1981)

• Специална награда на XV кинофестивал на българския игрален филм (1978)

• Награди от кинофестивали в Локарно, Карлови Вари, Москва и др.

• Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003)

• Голямата награда за литература на Софийския университет (2006)

• На 27 април 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ – за принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина.

• На 7 март 2014 г. получава Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата.

• През 2015 година писателят получи няколко отличия. Едно от тях е Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата, връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Откъс от световният бестселър "Мимолетни създания" от Ървин Ялом

9. Три плача   Макар да се бяхме срещали само за еднократна консултация преди много години, споменът за този споделен...

• Министърът на културата Вежди Рашидов награди със „Златен век“ – огърлие писателя и сценарист Георги Мишев.

• Георги Мишев получи и Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2015 г., връчвана от Община Добрич.

• Само преди дни в Елена Георги Мишев беше удостоен и с наградата „Стоян Михайловски“. Отличието се присъжда за безспорни постижения на писатели или публицисти в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозна поезия и проза.

 

Няма въображение, което може да сътвори такова нещо. Само животът може да „измисля“ така богато и пищно, всичко страшно мирише на истина, толкова страшно, че ти се иска да е художествена измислица.

Несъгласни думи

Димитър Бочев е роден на 13.08.1944 г. в Силистра. Следва философия в Софийския университет. Многократно е арестуван от Държавна сигурн...

А най-потресаващото е това, че обществото, средата на героите, техните съграждани и роднини гледат на тоя шабаш, на тоя сериал на морални изроди, хитри схватки, ловки ходове, шмекерии и долно мошеничество, като на работи в реда на нещата, завиждат, учат се от героите как и те да се подредят така, да си уредят същия лек и приятен, а иначе мерзък живот...

                                         Проф. Тончо Жечев за „Дами канят“ (1988 г.)

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com