Повестта Footlights на Чарли Чаплин вече излезе на световния книжен пазар

49099
Повестта Footlights на Чарли Чаплин вече излезе на световния книжен пазар

Единственото литературно художествено произведение на незабравимия Чарли Чаплин вече може да се намери на книжния пазар, съобщи в."Таймс", цитиран от БТА.

Презентацията на повестта "Footlights", която е залегнала в основата на филма  "Светлините на рампата" ("Limelights") се състоя днес, на 4  февруари, в Британския филмов институт. Книгата беше представена от нейните съставители и от британската актриса Клеър Блум, която изпълнява ролята на балерината Тереза във филма. 

Мистерия: Кой всъщност е Чарли Чаплин?

Истинското име и месторождение на легендарния Чарли Чаплин са същинска загадка. Това гласи доклад на британските тайни служби след пров...

Повестта съдържа 34 000 думи. Тя дълго време е била съхранявана в Швейцария, а през 2002 година е била предадена на синематеката в Болоня за дигитализиране на всички материали. Ръкописът на произведението е възстановен съвместно от сътрудници на синематеката и от биографа на Чаплин Дейвид Робинсън. Произведението на кинематографиста е издадено заедно с есето на Робинсън "The World of "Limelight" ("Светът на "Светлините на рампата"), разказващ историята на създаването на филма от 1952 година. В изданието са включени също редки снимки и други документални материали от архива на Чарли Чаплин.

Действието в повестта се развива в лондонския Уест енд през 1914 година. В нея, както и във филма, е описана историята на балерината Тереза, решила да сложи край на живота си, след като заради заболяване е принудена да завърши кариерата си. От самоубийството я спасява легендарният навремето клоун Калверо. Старият комик помага на балерината да се завърне на сцената, а след това тя го подкрепя в тежък на него период.

Според една от версиите Чаплин е бил вдъхновен да напише повестта от срещата си с хореографа Вацлав Нижински, състояла се в Лос Анджелис през 1916 година. Чаплин е продиктувал повестта на секретаря си през септември 1948 година. Снимките на филма започват едва три години по-късно.

Изследователите отбелязват, че "Светлините на рампата" е единственият случай в творчеството на комика, когато филм се базира на литературно произведение.  Книгата вече може да се купи в интернет магазина на болонската синематека. По-късно тя ще може да бъде поръчвана и в Amazon.

Мистерия: Кой всъщност е Чарли Чаплин?

Истинското име и месторождение на легендарния Чарли Чаплин са същинска загадка. Това гласи доклад на британските тайни служби след пров...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги