Романът "Божествената" ни потапя в света на неповторимата Сара Бернар

4943
Романът "Божествената" ни потапя в света на неповторимата Сара Бернар
Снимка: Издателство "Емас"

Според Марк Твен има пет вида актриси - „лоши актриси, поносими актриси, добри актриси, велики актриси и Сара Бернар“. Със своите огнени коси и магнетично излъчване Бернар озарява театрални сцени по цял свят в продължение на десетилетия. Покорява сърцата и на обикновения зрител, и на царе и президенти. А сега отново оживява между кориците на романа „Божествената“ от Кристофър Гортнър. Книгата излиза на български в новата Колекция „Бунтарки“ на издателство „Емас“, последвала първата „бунтарка“ Мария Монтесори („Учителка на новото време“ от Лаура Балдини). Те живеят в мъжки времена. Те не се примиряват с отреденото им място в кухнята. Те са предопределени за велики дела и – разкъсвани между любовта и предопределението си – се борят за равно място в обществото, в професията и в историята. Те са обявили бунт на правилата и на порядките. Без тях, жените на XIX век, историята днес нямаше да е същата.

„Ако злощастията подхранват таланта, моят е изкован в пещта на детството ми.“ Така започва разказът за неповторимата Сара Бернар – историята на една легенда. А самата Бернар казва, че „легендата побеждава историята“. Осемгодишната Сара попада за пръв път в Париж – отгледано от дойката си сред зелените хълмове на Бретан, възслабичкото момиченце сега ще трябва да съжителства с майка си, куртизанката мадмоазел Жюли, която почти не познава. Но баща ѝ, макар да е отказал да узакони връзката с майка ѝ, е осигурил средствата за образованието на извънбрачната си дъщеря.

И родената в низините на обществото Сара поема по пътя на обучение на момичетата от заможните семейства – пансион в „Отьой“, манастирско девическо училище. След което ѝ е осигурена достойна зестра, за да се омъжи за състоятелен мъж. Но не това е мечтата на непокорната девойка – погледът ѝ е вперен в Консерваторията и висините на актьорската професия...Една млада еврейкасе осмелява да постави под съмнение и правилата, и традициите. Ненадарена със съвършена красота, но благословена с артистичен плам и с неоспорим талант, девойката дръзва да играе според собственото си виждане и да наложи своя подход не къде да е, а в бастиона на консерваторите, за да остави своя следа за поколенията. Бунтовната актриса, обожествяваната Сара Бернар.

Кристофър Гортнър е един от най-успешните автори на исторически романи в света днес. Роден в Малага, Испания, от брака на испанка и американец, писателят се мести още като тийнейджър в САЩ заедно със семейството си, където живее до днес.

Магистър по изящни изкуства, Гортнър се посвещава на историята, като първите творби са резултат от интереса му към ренесансовия период на Италия и Испания. Те му донасят световна слава и днес са преведени на над 25 езика.

През последните години вниманието на автора е насочено повече към образите на велики жени от края на XIX – началото на XX век. В издателство „Емас“ неотдавна излязохароманите „Императрица Мария Фьодоровна“ (поредица „Известните жени в историята“, превод Емилия Ничева-Карастойчева) и „Марлене в търсене на любовта“ (Колекция „Музи“, превод Емилия Ничева-Карастойчева).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com