Романът "Хагабула" на Тодор П. Тодоров е номиниран за Европейската награда за литература

2277
Романът "Хагабула" на Тодор П. Тодоров е номиниран за Европейската награда за литература
Снимка: EU Prize for Literature Official Site, Жанет 45; Колаж: Actualno

Романът "Хагабула" на писателя Тодор П. Тодоров е номиниран за Европейската награда за литература, съобщиха организаторите на инициативата на сайта си. Тодоров е в надпреварата за приза с още 12 автори от Албания, Дания, Германия, Унгария, Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Португалия, Сърбия, Словения, Тунис.

Тази награда на Европейския съюз (ЕС) е подкрепена от програмата "Творческа Европа" и е годишна инициатива за признание на най-добрите автори на проза. Наградата акцентира върху разнообразието на съвременната художествена литература и насърчава интереса на читателите. Могат да бъдат номинирани произведения, публикувани в някоя от държавите членки на ЕС през изтеклата година.

Още: Здравка Евтимова е отличена от американската платформа "Critters"

Българският еврокомисар Илиана Иванова, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта приветства номинацията на Тодор П. Тодоров с публикация във Facebook. "Българският писател Тодор Тодоров е сред 13-те номинирани за Европейската награда за литература с романа си "Хагабула". Международното жури ще обяви носителя на наградата на 4 април 2024 г. (...) Номинациите отразяват неповторимото литературно богатство и разнообразие на Европа. Скоро, на 25 март, ще го отбележим с Деня на европейските автори", написа Иванова. 

Още един повод за гордост днес - българският писател Тодор Тодоров е сред 13-те номинирани за Европейската награда за...

Posted by Iliana Ivanova-European Commissioner on Thursday, 29 February 2024

"Хагабула" на Тодор П. Тодоров получи националната награда за български роман на годината на "13 века България" през 2023 г.

Повече за Европейската награда за литература

Европейската награда за литература е учредена през 2009 г. Наградата се присъжда на церемония в Брюксел. Всяка една от 41-те държави, участващи в програмата "Творческа Европа", има право да да номинира писател веднъж на три години.

През 2011 г. Калин Терзийски бе сред 12-те отличени автори за произведението си "Има ли кой да ви обича". Милен Русков беше сред 13-те лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. Ина Вълчанова стана носител на Европейската награда за литература за 2017 г. за романа си "Остров Крах". Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати в Брюксел през 2021 г. за романа си "Absolvo te".

През 2018 г. наградата отбеляза 10-ата си годишнина и по този повод беше организиран конкурс за кратък разказ сред всички 108 носители на отличието дотогава. Победители в конкурса бяха общо петима автори от Люксембург, Република Северна Македония, Румъния и Сърбия.

През 2022 г. регламентът на наградата беше променен - журито отличава един автор. Ротационният принцип на номинация остана непроменен, затова през 2023 г. България не беше включена в номинациите. Първият носител на Наградата за литература на ЕС през 2023 г. според новия регламент стана Ива Пезуашвили от Грузия. 

Наградата за литература на Европейския съюз има за цел да подкрепя най-добрите изгряващи писатели. От 2009 г. досега са отличени общо 176 писатели. Творчеството на лауреатите се промотира с надежда за достигане до по-широка международна аудитория и намиране на читатели отвъд националните и езиковите граници, пише БТА.

Още: Теодора Димова е носителят на литературната награда "Хеликон" за 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com