Том Егеланд показва преди Дан Браун загадките на смъртта

7084
Том Егеланд показва преди Дан Браун загадките на смъртта
Снимка: Издателство "Персей"

Само няколко месеца след световната си премиера в превод на български излиза новият роман „Ефектът на Лазар“ от Том Егеланд, един от най-успешните скандинавски автори в света, чието име бе замесено в скандал за плагиатство на Дан Браун. Изданието е на „Персей“, а преводът на Галина Узунова.

Археологът Бьорн Белтьо е по следите на древен вавилонско-египетски ръкопис, наречен „Книгата на мъртвите“. В този легендарен текст се предполага, че е събрано цялото познание на древните хора за тайните на смъртта, за истинската същност на човешката душа и за свръхестествените сили, които предопределят съдбата на човечеството. Но той не е единственият, който търси мистичното произведение.

"Унтерщат" – хърватският роман, който оставя следа в съзнанието на читателя

Най-награждаваният и успешен хърватски роман "Унтерщат" излиза на български (превод Таня Попова, изд. „Персей“), а авторкат...

Domini canes (Божиите кучета) – опасен монашески орден от религиозни екстремисти, би направил всичко, за да го спре, тъй като се страхува, че откритията му ще разтърсят основите на християнската вяра. Същевременно учените в една медицинска лаборатория в САЩ са на път да разкрият мистерията на процесите, които настъпват след смъртта. Строго секретният научен проект носи кодовото име „Ефектът на Лазар“. Нима наистина е възможно човешката душа да продължи да живее дори след като тялото е вече мъртво? Нима прераждането е част от кръговрата на живота, въпреки че официалните догми на християнството, юдаизма и исляма отричат пламенно тази теория?

Белтьо скоро установява каква е връзката между „Книгата на мъртвите“ и „Ефектът на Лазар“. И отговорът е ужасяващ. Заглавието е вдъхновено от библейската легенда за Лазар, когото Христос възкресил след четири дни в гроба: „(Иисус) извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа.“ - Евангелие от Йоан, глава 11.

Романът „Ефектът на Лазар“ идва след 6 международно успешни романа на Том Егеланд, който си спечели популярността на автор, по чиито дири върви Дан Браун.

Първият му голям хит е романът „Краят на кръга” (2001). В публикувания две години по-късно бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ (2003) читателите откриват смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, тиражирани от световните медии. Том Егеланд обаче насочва творческата си енергия към създаването на нови, още по-оригинални сюжети, базирани върху богат документален материал. В момента Холивуд подготвя екранизация на романа му „Евангелието на Луцифер“, а след това в перспектива са и „Заветът на Нострадамус“, „Пазителите на завета“ и „Тринадесетият апостол“.

"Вилево" изцяло дестабилизира картината на света, в който живеем

Ако е възможно да съществува физически място, на което високите честоти могат да оказват влияние от небето върху преживелите катастрофа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com