В библиотека на Оксфордския университет ще почетат Толкин

1628
В библиотека на Оксфордския университет ще почетат Толкин
Снимка: Getty Images/Guliver

Изложба, посветена на живота и творбите на писателя и художник Дж. Р. Р. Толкин, се открива това лято в Бодлиевата библиотека - главната изследователска библиотека на Оксфордския университет, предаде БГНЕС.

Експозицията ще представи оригинални акварели, които авторът рисува, докато пише класическия си фентъзи роман "Хобит". Изложбата "Толкин: Създателя на Средната земя" (1 юни - 28 октомври) включва и непоказвани творби на писателя, включително Linquë Súrissë (1960), рисунка със заглавие на елфски език, разработен от самия Толкин, което се превежда като „Трева върху вятър". Макар Толкин да умира през 1973 година, "Хобит", която е публикувана за пръв път през 1937 година, продължава да бъде публикувана без прекъсване.

На 11 декември излиза "Берен и Лутиен" от Дж. Р. Р. Толкин

Историята на Берен и Лутиен става основен елемент в еволюцията на „Силмарилион” – митовете и легендите за Първата епо...

Проектите на Толкин за корици - подвързии и илюстрациите му за детски приказки също са включени в изложбата. Едно от най-необичайните открития е страница от скицника на писателя, съдържаща две картини, озаглавени "Тук (когато не искате да си тръгнете оттук)" и "Там (на едно вълнуващо място)". И двете са създадени през 1914 година.

"Живите абстрактни картини, озаглавени "Тук" и "Там", показват Толкин като млад студент в Оксфорд, който намира собствения си артистичен глас", казва Катрин МакИлвайн, архивист на библиотеката и творчеството на Толкин и куратор на изложбата. "Те показват, че той започва да рисува, не само това, което може да види, но това, което може да си представи", добавя тя.

Експозицията също така се фокусира върху знанията на Толкин по староанглийски език (той е професор по английски език и литература в университета в Оксфорд от 1945 до 1959 г.). Ще могат да бъдат видени ръкописи на "Хобит" и оригиналните ръкописи на на не по-малко известната трилогия - "Властелинът на пръстените".

Толкинския изследовател Том Шипий, професор в университета в Сейнт Луис, казва, че картините и рисунките на Толкин представляват значително количество материал. "Има цяла книга с тях, наречена "Картини от Дж. Р. Р. Толкин“, и те формират основата за оригиналната корица на "Хобит". Но след като видях каталога за изложбата на Бодлиевата библиотека, смятам че тя е много амбициозна и впечатляваща. Те очевидно имат много материал, който никога не е бил показан, както ръкописи, така и произведения на изкуството ", казва той.

"Сивият път": Мъдростта на Средната земя не е загубена

    „Наследникът“ (ИК „Изток-Запад“) – първата част от фентъзи трилогията „Сивият път&l...

Експонатите са почти изцяло от архива на Толкин в библиотеката, дарени на институцията през 1979 година. Там се помещава най-голямата колекция от ръкописи и рисунки на Толкин в целия свят. Други са взети назаем от колекцията "Толкин" в университета "Маркет" в Милуоки и частни колекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги