Захари Карабашлиев: Моите рани са ми донесли най-много мъдрост

4878
Захари Карабашлиев: Моите рани са ми донесли най-много мъдрост
Снимка: Ивайло Петров

Моите рани са ми донесли най-много мъдрост. Това каза писателят Захари Карабашлиев на премиерата на новия си роман „Рана“. Събитието се състоя тази вечер в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Раните са обърнали погледа ми към важните неща, посочи Карабашлиев. Той отбеляза, че с романа си е поставил нелитературната задача да провокира всеки читател да потърси своята семейна история. По думите му много от тях са останали неразказани.

„Често нашите родители са свързани до голяма степен и с телевизора, и със злобата на деня. И остава все по-малко пространство за това да си преразказваме, да си опресняваме, да поговорим и да разсъждаваме върху собствените си малки истории“, каза Захари Карабашлиев.

Още: Ето коя е най-четената българска книга за 2022 г.

Историята в „Рана“ проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Новата, голяма световна война праща младия мъж в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а го отвежда на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче

„Голямото постижение на тази книга е това, че чрез силата на един много мощен, действен художествен език, много категорично се разграничава от слепия безпросветен национализъм, противопоставяйки една друга, човешка версия на патриотизма“, каза по време на премиерата  поетът, литературовед и ректор на Нов български университет (НБУ) проф. Пламен Дойнов.

Според него „Рана“ е новаторски роман. „Никой не е писал така за войната, особено за двете Балкански и за голямата европейска война“, посочи проф. Дойнов.

Още: Карабашлиев: Хората у нас живеят добре, въпреки нищожествата на върха на държавата

В романа видях войната такава, каквато е, каза журналистът Бойко Василев, който беше модератор на разговора. „Имам нещастието да съм присъствал на истински войни и мога да кажа, че Захари Карабашлиев описва войната точно такава, каквато е“, допълни той.

В събитието участваха още музикантите Мила Първанова (контрабас) и Калоян Георгиев (арфа). Откъс от „Рана“ прочете актрисата Теодора Духовникова.

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романа „18% Сиво“, който е преведен в САЩ, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. Вторият му роман „Хавра“ излиза през 2017 г., а четири години по-късно авторът издава „Опашката“, която е адаптирана от Явор Гърдев в едноименно представление.

Още: Карабашлиев: Филмът "Ботев" и песента на Слави са димки

Карабашлиев е носител на Националната литературна награда за български роман на годината (2018 и 2022 г.), роман на годината (фондация „ВИК“), „Христо Г. Данов“, „Хеликон“, „Аскеер“ и др. Негови творби са публикувани в книги, сборници и списания, превеждани са на различни езици, а разказът „Разсейки“ през 2018 г. е включен в американската антология „Най-добрата европейска проза“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com