20 хил. лева глоба за строежа в Иракли

12698
20 хил. лева глоба за строежа в Иракли

Глоба от максимум 20 хил. лева ще бъде наложена на "Емона 2000" ЕООД - фирмата, която изграждаше ваканционен комплекс в местност "Кладери", землището на село Емона край Иракли.

Причина за налагането на глобата е "отклонение от физическите параметри на строителството от издаденото решение по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и разрешенията за строеж", казват от екоминистерството. Инвеститорът е започнал да строи осем броя къщи и три склада над одобреното с решението по ОВОС.

Държавата налага глоби заради строежа в Иракли

Ще се налагат глоби заради нарушения, допуснати при издаването на разрешението за строеж в Иракли. Това съобщиха от Министерството на ...

Строителството на ваканционния комплекс е спряно до отстраняване на констатираните нарушения, предаде bTV.

Вчера стана ясно, че консултантът по проекта за спорния строеж в Иракли ще бъде глобен с 50 000 лева, а главният архитект на ще община Несебър отнесе 2 санкции от по 5000 лева.

Заради строежа пред Народното събрание имаше организиран протест на природозащитници. Протестиращите настояваха за незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията. Те искаха и реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.

Интересен факт е, че през тази седмица Европейският съд излезе с решение по случай в Словакия, с което се създаде прецедент - граждански организации да имат право да участват в процеса на градоустройство на дадена територия и в даването на екологична оценка от самото начало до завършване на последната фаза. Това означава, че сделки като тези в Несебър и в Иракли биха могли да се предотвратят в зародиш.

Лиляна Павлова спря строежа в Иракли - местност "Кладери"

След разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес служители на ДНСК извършиха проверка ...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com