82% от кърмачките у нас са без "защитени места" при бедствие

7101
82% от кърмачките у нас са без "защитени места" при бедствие

За 82% от майките-кърмачки у нас, преживели природно бедствие - наводнение, земетресение, пожари не са организирани специални "защитени места", сочат данните от мониторинга, каза доц. д-р Мариела Нанкова.

Резултатите от 6-месечния мониторинг бе представен от Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене – България. Повод за събитието е Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене (1-7 август 2012 г.), предаде БГНЕС.

Кърменето помага за сваляне на килограми

Много майки вярват, че кърменето би им помогнало да възвърнат фигурата си след раждането. Сега учените откриха, че този толкова естеств...

Кърменето не е само за децата в бедна Африка, това е мощна кампания, започнала от УНИЦЕФ срещу заместителите на естественото хранене за бебета, а в България майката–кърмачка не е привилегирована, започна изложението си днес пред медиите доц. д-р Румяна Модева, президент на Глобалния алианс за защита на детското здраве и хранене - България. Обучили сме повече от 3800 майки, за да познават принципите на Международния кодекс, което е своеобразна защита срещу агресивната реклама на адаптираните, изкуствени млека за новородени и малки деца, каза тя. Категорично сме против превръщането на обучението на майките за естествено хранене на децата им в действие с комерсиална цел, стремим се да създадем информирана общност, твърди Модева. Основната тема тази година е свързана с 20 г. от честването на първата световна седмица, подкрепяща естественото хранене-кърменето.

Акцентирахме върху кризисните ситуации не само като природни бедствия, но и като човешки фактор в изследването, заяви доц. д-р Мариела Нанкова. Темата е: "Проверка на възможностите за социален контрол на политиките за детско хранене и здраве в условията на криза" (ноември 2011 г. - май 2012 г.) 72% от общия брой изследвани лица показаха липса на информираност относно начините на организиране на защитени места за майки с бебета и малки деца при кризисни ситуации, отчете тя.

Залогът е здравето и жизнеността на най-малките българчета, подчерта д-р Нанкова. Защото върху техните родители и най-вече майки се изсипва агресивна, скъпоплатена реклама, подкрепена от масивен ПР, който обработва и специализирани медицински кадри в услуга на адаптираните млека, обясни специалистът. 72.5% от общия брой изследвани майки посочват, че се акцентира главно на пропагандата за кърменето, отколкото на социалния контрол за реалното му подпомагане чрез компетентните институции, НПО, социалните мрежи, отговорност на работодателите, законова ефективност и гарантирана система на здравеопазване.

По последни данни 65% от майките у нас кърмят децата си до 3-я месец от раждането им, но този процент драстично спада след 3-я месец. Една от причините е нетолерантното отношение на работодателите им, стресът на работното място, а от друга страна - нямаме подходяща социална и финансова политика като държава за стимулиране на естественото хранене, поясни Модева. Заиграването със социалната интеграция на ромите е изключително грешна, те са мобилни, разчитат на общността си много силно, а мнозинството от майките при тях ползват адаптирани млека, облъчени от агресивната политика на фирмите-производителки, даде пример тя.

85% от жените кърмят само три месеца

По-голяма част от жените кърмят бебета си само първите три месеца след раждането, въпреки препоръчителните шест месеца, показва ново пр...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com