Ангелов: БГ и Румъния ще гарантират охраната на въздушното пространство

3974
Ангелов: БГ и Румъния ще гарантират охраната на въздушното пространство

"Подписването на Техническото споразумение между министерствата на отбраната на България и Румъния относно презграничните операции по Air Policing е категоричен израз на волята на нашите две държави да гарантират със съвместни усилия охраната на въздушното пространство на югоизточния фланг на НАТО, както и да обединяват своите сили и ресурси, за да постигнат по-голяма сигурност за своите граждани".

Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по време на церемонията по подписването на документа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Споразумението бе подписано от командирите на военновъздушните сили на двете държави генерал-майор Константин Попов и генерал-лейтенант Фаника Кърну на церемония в Министерство на отбраната, предаде БГНЕС. Документът определя реда за изпълнение на презгранични операции за Аir Рolicing от дежурни изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на България и Румъния, както и процедурите за осигуряване на безопасност и координация на техните полети.

По-рано днес министър Ангелов и министър Добрицою обсъдиха плановете за развитие на въоръжените сили на България и Румъния, взаимодействието между тях и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Бяха дискутирани и актуални теми от дневния ред на НАТО, ЕС и регионалните форуми в областта на отбраната.

В изявление пред журналисти те посочиха, че двустранното военно сътрудничество ще продължи да се развива интензивно, като контактите ще се задълбочат на всички равнища. Предстои да бъде разширен планът за съвместно сътрудничество в областта на отбраната, като се увеличи броят на международните учения с участие на военни формирования от въоръжените сили на България, Румъния, САЩ и други страни. На срещата са обсъдени възможностите за провеждане на съвместна подготовка за борба с тероризма на формированията на Военна полиция, както и възможностите за съвместно осигуряване на логистичната поддръжка на транспортните самолети на военновъздушните сили на двете страни. Министрите отбелязаха, че членството на двете страни в НАТО и ЕС дава по-големи възможности за съвместна работа в рамките на различни многонационални инициативи за придобиване на способности в регионален контекст.

"Обединяването на усилията на България и Румъния за осъществяване на различни проекти би допринесло не само за развитието на способностите на въоръжените сили на двете държави, но и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в нашия регион, за по-силен импулс в различните регионални формати на сътрудничество и не на последно място – за по-голяма сигурност в света", каза в заключение министър Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос към двамата министри относно мотивацията на военнослужещите в условията на финансова криза, министър Ангелов посочи, че тази тема ще бъде обсъждана от членовете на правителството, а не през медиите. Той отново подчерта, че т. нар. привилегии на военнослужещите всъщност са компенсации за ограничаването на редица техни граждански права. Участието в мисии и операции при изключително висок риск за здравето и живота на военнослужещите е техен основен дълг към държавата и това също трябва да се има предвид при определяне на размера на възнагражденията, уточни министър Ангелов. Министър Добрицою подкрепи своя колега, като подчерта, че военнослужещият има една привилегия – да изпълни дълга си, дори с риск за здравето и живота си.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com