Банско поиска втория кабинков лифт с протест на пътя

17813
Банско поиска втория кабинков лифт с протест на пътя

За половин час беше блокиран пътят за Банско от над 1000 души, които поискаха разширяване на ски зоната, втори кабинков лифт в курорта и актуализиране на Плана за управление на парк "Пирин". Протестиращите обещаха, че ще бъдат на линия и утре, 29 декември.

Промените са необходими, за да се избегнат вечните опашки от последните години, задръстванията в центъра на града и ограничаване на достъпа на автомобили в планината, казаха протестиращите. Те яростно заклеймиха "зеления рекет".

Протест затваря пътя за Банско

Протест на жители на община Банско ще затвори днес от 16 часа пътя преди входа на курорта. Причината за недоволството е забавеното доиз...

Основният възглас на протестиращите бе: „Последна година без втора кабина!”. „Народът на Банско срещу зеления рекет” и „Пирин не е на зелените!” бяха сред най-атрактивните плакати, издигнати на входа на Банско. Участниците носеха знака на протеста - млади скиори, препречващи пътя на „зеления октопод”. На фона на протестиращите десетина младежи в ски екипи демонстративно кръстосваха асфалтирания път, символизирайки посланията на съгражданите си.

Председателят на Инициативния комитет хотелиерът Малин Бистрин призова събралото се множество да отстоява исканията за просперитет на курортния град, работа за хората и добро бъдеще за децата им.

Кметът на града Георги Икономов застана зад исканията на своите съграждани с думите: „Тук съм не само като кмет, но и като гражданин и спортист и ви заявявам, че съществуващата инфраструктура отдавна не е в състояние да отговори на огромния интерес и търсенето от страната на наши и чуждестранни гости. Спешното изграждане на втората кабинкова линия и доизграждане на нови ски писти рязко ще повиши възможностите на Банско като български и световен център за спорт и туризъм”.

На протеста присъства и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, изпратен от министър-председателя Бойко Борисов, за да приеме исканията на протестиращите, предаде Агенция "Фокус". Той пое ангажимента веднага след празниците експертни екипи на общината и на ресорните министерства да започнат работа по исканията.

Природозащитници против уплътняването на ски зона Банско

Коалицията "За да остане природа в България" се противопоставя остро на предложенията на кмета на Банско Георги Икономов за "уплътня...

Организаторите се извиниха с листовки на гостите на Банско за причиненото неудобство при блокадата на пътя.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com