Мюсюлманите честват Рамазан байрам

17536
Мюсюлманите честват Рамазан байрам

Рамазан Байрамът познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на постите през месец рамазан, което е на 20 август.

През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите "Ейд мубарак!" (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам. Започва да се отбелязва през 624 г.

"Байрам е и ден за взаимопомощ. Заможните хора подпомагат социално слабите с материална помощ, а социално слабите подпомагат богатите като се молят за тях. Другото характерно нещо за този ден е, че ако евентуално между двама души, които са роднини или съседи има проблем или неразбирателство, празникът е добър повод те да могат да се разберат. Това е и ден за уважение към родителите", обясни преди време за БГНЕС главният мюфтия Мустафа Хаджи.

С днешния ден приключва и едномесечния пост наречен говеене, при който тези, които го спазват не приемат храна и вода преди залез слънце. Според него постът има и възпитателен характер, а младите хора по време на пост са по-смирени. "В крайна сметка християнският пост и мюсюлманският пост може би имат една и съща цел", допълни той. 

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com