БСП сигнализира за корупция за близо 20 млн. лева

4699
БСП сигнализира за корупция за близо 20 млн. лева

Два сигнала за корупция внесоха представители на Коалиция за България във Временната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта, която се оглавява от Яне Янев.

Първият сигнал бе изложен от депутата Румен Такоров. Той се отнася за осъществяването на инвестиционно предложение "Проект за закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров чрез обезвреждане и оползотворяване", предаде БГНЕС. За инвестиционното предложение няма обществена поръчка за откриване на процедура за избор на изпълнител. А обществената поръчка е открита без осигурено финансиране, независимо, че проектът възлиза на стойност 36,3 млн. лева. Досега има усвоени 3,5 млн. лева без да е издадено комплексно разрешително, необходимо за първия етап на реализацията. Депутатът подозира, че зад тези неправомерни действия стои идеята на затвореното сметоразтоварище да се изгради ново депо за твърди битови отпадъци.

Вторият сигнал е подаден от народния представител Атанас Мерджанов и засяга обявена от НЕК обществена поръчка през 2010 година за реконструкция на пет електропровода 110 киловата в Североизточна България. Тя е за замяна на електропроводите със свръхпроводими композитни проводници. Оферти подават 7 кандидати, комисията класира 3. Класираните са предложили оферти, които технически не отговарят на условията и въпреки намесата на белгийския посланик е отстранен единственият кандидат, предложил композитен проводник. В крайна сметка печели фирма-кандидат, предложила проводник, неотговарящ на техническите изисквания и при тройно по-висока цена - 22 млн. лева при реална цена - 7 млн. лева, т.е. държавата е ощетена с над 15 млн. лева.

Народният представител Мая Манолова заяви преди огласяването на сигналите, че следващата сряда с колегите си ще направят обобщение на внесените сигнали в комисията, оглавявана от Яне Янев и на опитите на управляващите да ги неглижират.

И днес на Бойко Борисов му бяха спестени неудобните въпроси по една от най-важните теми, която засяга развитието на България през следващите осем години. Депутатите от ГЕРБ предпочетоха да скрият премиера, като отхвърлиха предложението на социалистите Борисов да бъде изслушан за многогодишната финансова рамка на ЕС до 2020 г., каза заместник-председателят на ПГКБ Ангел Найденов.

Той изрази възмущението си от липсата на яснота – за какво се бори България и какво ще се постигне за българите с европейските средства. "Защо страните от разискване на темите, свързани с ЕС? Къде е гласът на българския парламент?", попита Найденов депутатите от мнозинството. Той напомни оплакванията на Бойко Борисов, че я няма позицията на парламента и добави, че той въобще не я е търсил. Ангел Найденов настоя премиерът да дойде в парламента и да каже каква е националната позиция, която Борисов е изразил на заседанието на Европейския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com