Цветан Цветанов: Дълги години ние нямаме реална стратегия за водния сектор

5042
Цветан Цветанов: Дълги години ние нямаме реална стратегия за водния сектор

Полагат се максимални усилия за справяне и за недопускане на подобни ситуации, които наблюдавахме през последните дни. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „Панорама” по БНТ, цитиран от агенция "Фокус".

През всичките тези години ние нямаме реална стратегия за водния сектор. От общо 696 язовира в страната само 78 се стопанисват от съответните министерства - това е и за каскадите, това е за „Напоителни системи” и това е към МРРБ, които имат девет от тези 78 държавни язовира. Останалите 618 язовира са към общините в голямата си част и проблемът е, че стопанисването и контролът е под всякаква критика – каза той.

Страшното предстои. Къде и защо?

Язовирите без надзор в България са около 2000, стана ясно вчера. Българската асоциация по мелиорации алармира, че най-страшното предсто...

За стената на язовир Иваново още от 30 години се е знаело, че е с пропукване. Контролирано изпускане на водни обеми няма никакъв шанс да бъде осъществено, защото клапите са затворени, запушени и голяма част от тези язовири са давани на съответни концесии.

Всички тези съоръжения, дори и оповестителната система са морално остарели и с изтекъл експлоатационен режим още от 2000 г. – каза Цветанов. Той посочи, че към момента около 33% от тази система е реално възстановена и това е част от мерките, които трябва да бъдат взети.

Цветан Цветанов допълни, че в момента усилията са насочени за укрепване на дигите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com