Дянков благодари на Борисов

15626

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е поредният министър от кабинета "Борисов", който напуска поста едва няколко месеца преди края на мандата.

С поредните структурни промени в състава на правителството премиерът Борисов ще предложи Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер.

В единствия си коментар засега Симеон Дянков благодари на премиера Борисов и на колегите си в Министерски съвет за съвместната работа. "Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще", казва Дянков в краткото си изявление след новината за оставката му.

Международните медии коментираха, че Симеон Дянков е уволнен ден след многохилядните протести в цялата страна срещу провала на правителството, ниския стандарт на живот и главоломно растящите сметки за електричество. Новината за уволнението излезе в емисиите на Агенция Франс Прес, Ройтерс и Асошиейтед прес.

По време на участието си в управлението Симеон Дянков често беше тема на негативни коментари и не веднъж различни организации искаха оставката му. Първият случай беше с определението "феодални старци", изречено от Дянков по повод на учените от БАН, които според него "си стоят там и събират заплати". Този коментар беше направен още в първата година на управление на ГЕРБ през 2009 година, а думите на Дянков бяха в отговор на президента Георги Първанов, че трябват повече пари за наука.

Т.нар. скандал "Дянков – Първанов" се разигра през 2010 година след телевизионно предаване, където Дянков отговори на въпроса "Млад милиардер ли е президента?" с думите: "Не е млад, определено". От президентската институция приеха това като атака срещу държавния глава и разпространиха информация до медиите, в която се казва, че държавният глава настоява министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка.

През 211 година Симон Дянков и Мирослав Найденов бяха в центъра на коментарите не веднъж. Дянков на няколко пъти намеква за недоволството си от земеделския министър и че постът му е под въпрос. В телевизионно интервю тогава Дянков каза, че "има спорове с Найденов и се налага да се решават с намесата на премиера или на други министри". Тогава по повод отговор на Найденов, че приемал оценки само от премира Дянков каза, че е "въпрос на време е да спре да ги казва тези неща", за което беше порицан от Борисов, който каза, че той решава кой да напусне кабинета и това може да се случи и на Дянков.

Съмнение за конфликт на Дянков имаше и с вътрешния министър Цветан Цветанов. През 2011 година бяха изнесени данни за разговори между Дянков и началника на Агенция "Митници" Ваньо Танов и заместника на финансите Владислав Горанов. Тогава Дянков обяви, че е доволен от работата на Горанов и а Танов остава директор в митниците.

Оставката на Симеон Дянков е искана неведнъж от синдикати, бизнес, неправителствени организации. Българският лекарски съюз искаше оставката на Дянков, тъй като бившият вече вицепремиер твърдеше, че в здравния сектор няма реформа, а виновни били "алчните" лекарите, фармацевтичните компании и четиримата здравни министри. Коментарът на Симеон Дянков след поредното искане да напусне Министерски съвет беше: "Българският лекарски съюз често ми иска оставката. От началото на мандата може би едно 20 пъти, така че аз отдавна съм претръпнал", каза той в Русе през декември 2012 година.

Дянков не веднъж беше под ударите на критиката – КТ "Подкрепа" искаха оставката му заради "изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години". Синдикатите искаха напускането му и по повод решение на правителството за въвеждането на 10 процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките. Зърнопроизводители и животновъди също неведнъж са искали Дянков да си ходи. Призивите за това на опозиция са безброй.

БГНЕС припомня, че с оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 година до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 8 от тях уволнени, двама си смениха постовете.

В края на януари тази година премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Борисов поиска оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда. След това за поста бе назначен акад. Стефан Воденичаров.

Първият министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов Румяна Желева беше сменена с Николай Младенов. Казусът с Желева възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на "Етко - Шнайдерс" ООД.

Аню Ангелов смени на поста министър на отбраната Николай Младенов, който стана външен министър на мястото на Румяна Желева. Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място беше назначен Сергей Игнатов. На мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова, министър на правосъдието беше назначена Диана Ковачева.

През май 2011 г. подаде оставка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който беше зам.-кмет по транспорта в СО, докато Борисов беше столичен градоначалник. Божидар Димитров пък се върна след скандал в Националния исторически музей и постът му на министър без портфейл беше закрит.

В Министерството на здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ първият министър на здравеопазването Божидар Нанев беше сменен с Анна-Мария Борисова. Тя като министър на здравеопазването беше сменена от Стефан Константинов. Той заедно с министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков напуснаха правителството на 16 март миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com