Добрев: Четири години "Булгаргаз" продава на по-ниска цена от вносната

4980
Добрев: Четири години "Булгаргаз" продава на по-ниска цена от вносната

От 2008 година е стартирала практиката, съгласно която "Булгаргаз" е бил принуден да продава на цена, по-ниска от вносната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Петър Димитров относно тежкото финансово състояние на "Булгаргаз" ЕАД.

300 млн. лева е загубил "Булгаргаз" тази година заради цените, на които е принуден да продава, заяви Димитров.

"Булгаргаз": Не е възможно намаляване на разходите при вноса на газ

В съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, "Булгаргаз", дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, предоста...

„Върви една изключително срамна практика. Цената на входа се знае. "Булгаргаз" трябва да плати цената авансово. Вместо ДКЕВР да им даде тази цена, те им дават много по-ниска. Като не влизат тези 300 млн. лв. в "Булгаргаз", те влизат в нечии джобове. Само 30% от газа отива за топлофикациите, останалите отиват в частни ръце”, каза Димитров.

Министър Делян Добрев отговори, че общият недовзет приход на "Булгаргаз" до момента е 220 млн. лв. От 2008 г. е започнала практиката, когато "Булгаргаз" е бил принуден да продава на цена под вносната и това не дава възможност на дружеството да покрива разходите за внос на суровина, предаде Агенция "Фокус".

По отношение на тези 300 млн. лв., Добрев уточни, че не става въпрос за лева, а за долари и „това е отстъпката, която получихме за всяка следваща година от 1 януари 2013 г.”. Това е ползата за българското общество и за българския бизнес, посочи министърът.

Петър Димитров заяви, че през 2008 и 2009 г. "Булгаргаз" е съдил ДКЕВР за такива решения и съдът ги е отменял. „ДКЕВР не може да налага такива цени”, каза той. Нямате право да правите задържане на цените. Шумът, който се вдига със заменките, е нищо в сравнение с това”, каза Димитров.

Среща на високо ниво за цената на газа

В последните дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) излезе с изявление за увеличение на цената на природния газ...

„Не се меся в дейността на ДКЕВР. Извикайте Ангел Семерджиев и го питайте. Не се дават пари на някакви фирми. Не се дават пари, определя се цена, която фирмите плащат”, посочи министърът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com