Етичната комисия ще изслуша Кокинов

4436
Етичната комисия ще изслуша Кокинов

Скандалният вече отстранен градски прокурор Николай Кокинов е поканен и трябва да бъде изслушан от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, съобщи БГНЕС.

На заседанието на 13 май членовете на комисията ще обсъдят поведението на Кокинов и ще решат дали трябва да му се търси дисциплинарна отговорност за уронване на престижа на съдебната власт заради скандалната среща с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя. От разпространените аудиозаписи до медиите преди три седмици стана ясно, че Кокинов предава абсолютно противозаконо на Борисов данни от прокурорски проверки. Самият Борисов също извършва престъпление като взема документите, смятат юристи.

До момента и тримата участници в разговора – Борисов, Найденов и Кокинов са разпитани в прокуратурата.

Пръв бе разпитан Николай Кокинов, който категорично потвърдил автентичността на скандалния разговор в Банкя. На 8 май, близо два часа, беше разпитван и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Поради сигнал за бомба в Съдебната палата обаче разпитът на Найденов беше преместен в Специализираната наказателна прокуратура.

От записите стана ясно, че бившият премиер е осъществил престъпление по чл. 289 от НК, а именно – някой, който склонява орган на прокуратурата да отклони наказателно разследване срещу уличено лице. "Бившият министър-председател Борисов привиква софийския градски прокурор Кокинов в 8 сутринта, не за да пият кафе и да разговарят, а за да обмислят, обсъдят делото на министър Найденов, евентуалните заплахи към министър Найденов по това дело, какво може да се случи, какви са доказателствата по това дело, каква е тяхната сила. Нещо повече, той там получава и класифицирана информация, която е следствена тайна, разпространява я в телефонен разговор с неизвестно лице и ред други неща, които ако ги добавим към престъплението с Мишо Бирата, оформят доста теми на разговор с прокурорите", каза бившият депутат и известен юрист Минчо Спасов по повод разпита на Борисов във ВКП.

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като най-голямо нарушение предаването от страна на Кокинов на Борисов на резултати от прокурорска проверка. Цацаров преди няколко дни заяви, че и тримата участници в скандалния разговор са отрекли да са правили записа.

Според юристите Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление. Последствията за тримата участници в разговора са записани в НК – те може да получат от 3 до 6 години затвор.

ВСС не промени начина на избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) не промени начина, по който ще се гласува за нов главен прокурор, съобщи БГНЕС.Предложението за изменение н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com