Ето колко РНК ваксини идват в България през 2021 г., САЩ с данни колко вероятен е анафилактичен шок при ваксината на Pfizer

12470
Ето колко РНК ваксини идват в България през 2021 г., САЩ с данни колко вероятен е анафилактичен шок при ваксината на Pfizer
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Здравното министерство официално публикува графика с очаквани доставки на ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna - т.е. т.нар. РНК ваксини.

От публикуваното стана ясно, че през тази година са договорени общо 1,5 млн. дози. Това категорично не стига за масова ваксинация, но тепърва се очакват и други ваксини - като тази на AstraZeneca. По информация на Actualno.com именно с нея се мисли да се прави масовата ваксинация.

Д-р Велислава Петрова: Изненадва ме, че хората се плашат от ваксината вместо от вируса

"Когато количеството на налични ваксини е достатъчно, бих препоръчала и преболедувалите коронавирусна инфекция да се ваксинират". Това ...

Междувременно Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) изчислиха, че при поставяне на ваксината на Pfizer/BioNTech има опасност от 1 остра алергична реакция при 100 000 ваксинации. При общо 1 893 360 поставени ваксини между 14 и 23 декември, 2020 година, са регистрирани 21 случая на анафилактичен шок.

Документираните от здравните власти в САЩ 21 случая включват хора между 27 и 60 години, като средната възраст е 40 години. Всички, с изключение на двама, са били лекувани с епинефрин, често прилаган при остри алергични реакции. Четирима са влезли в болница, трима - в реанимация. Интересното е, че при 19 случая става въпрос за жени. Не са докладвани смъртни случаи, но изрично е упоменато, че става въпрос за 20 от 21-те докладвани случая, като последният все още се проучва. В 17 от случаите става въпрос за хора с доказана минала история на анафилактични шокове т.е. те са били рискови.

Въпреки че рискът при ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е около десет пъти по-висок спрямо риска при грипна ваксина, броят на случаите на остри алергични реакции остава "изключително рядък" и в интерес на населението е да се ваксинира, тъй като рисковете от коронавирусната пандемия са много по-големи, подчертава Нанси Месоние от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. "Знаем как да лекуваме анафилактичен шок и сме въвели процедури на местата за ваксинация, за да реагираме при необходимост", допълва тя, предаде OFFNews.

Още: Лекар почина в САЩ, проучват дали причината е ваксината срещу коронавирус на Pfizer

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com