Янаки Стоилов: Дискусия за "ядрена" или "атомна" централа няма да водим

6145
Янаки Стоилов: Дискусия за "ядрена" или "атомна" централа няма да водим

Народният депутат и член на Инициативния комитет за референдума Янаки Стоилов заяви:

"В момента за първи път в историята на България има възможност да се проведе референдум по инициатива на български граждани и не бихме искали този важен пробив в развитието на демокрацията да бъде осуетен", предаде БГНЕС.

Парламентарната правна комисия обсъжда днес двете отделни предложения за това какъв да е първият референдум в демократичната история на България. Предложението на инициативния комитет е да има референдум с въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?", а предложението на 76 депутати от ГЕРБ е гражданите да отговарят на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

"Ние предлагаме текста на въпроса така, като той е подкрепен от няколко стотин хиляди български граждани", обясни Янаки Стоилов. "Ние дискусия за това дали във въпроса да е "ядрена" или "атомна" централа няма да водим. За нас тези термини са тъждествени", отбеляза той и даде пример с астронавтите, които някои наричат космонавти. "Абстрактният въпрос, който е предложен от ГЕРБ "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" не гарантира решение, което да предизвика последващи действия от страна на парламента или правителството", смята той. Янаки Стоилов обясни аргументите на левицата защо така предложеният въпрос и подкрепен с подписите на над половин милион български граждани отговаря на текстовете на Конституцията и законите на страната. "Българските граждани имат право да се произнасят по решенията на Народното събрание и те трябва да се произнесат по решението на парламента да не се изгражда АЕЦ "Белене". Юридически ние не се намесваме в правомощията на изпълнителната власт", изтъкна той.

"Нямате право да се опитвате да откраднете референдума от българските граждани и предупреждавам, че българските граждани няма да останат безучастни към нарушаването на тяхната воля", обърна се Стоилов към колегите си от ГЕРБ.

Редактор: Десислава Симова

Борисов: Скарах се на държавите, които само искат от Германия

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е дръпнал едно "конско" на държавите, които само искали пари от Германия, а в същото време не с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com