Йовчев: Не ни трябва нито велико МВР, нито велик министър

8393
Йовчев: Не ни трябва нито велико МВР, нито велик министър

На нас не ни трябва нито велико МВР, нито велик министър. Трябва ни сигурност и спокойствие на гражданите, на приемлива цена, каза пред бТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев. Точно заради това не бива да има концентрация на власт, казва министърът, запитан не мислили, че МВР е винаги част от политическата саморазправа.

Ако вървим по тази логика и някой счита, че може да се получи заплаха за демокрацията, ако ГДБОП отиде в ДАНС, то сега положението не е ли малко по-притеснително, коментира актуалната тема Йовчев. Министърът на вътрешните работи има цялата информация за това кой е подслушван в държавата и дори и прокуратурата да иска да направи разследване, министърът на вътрешните работи ще знае това. Хайде да го разделим така, че министърът на вътрешните работи да не е човекът, който може да контролира всички разследвания. Нека да има структура, която да може да каже, че нещо става не както трябва, ако започне натискане на някое разследване, убеден е той.

Двама загинаха при катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 17 тежки катастрофи с 2 загинали и 18 ранени, съобщиха от МВР. За райо...

Моето виждане е, че ако се прави такава трансформация, ГДБОП трябва директно да бъде трансформирана без условия и договорки и ако се реши, че ДАНС не е в състояние и не желае да приеме толкова много служители, за всички да се намери работа в МВР. Ако има служители, които трябва да бъдат отстранявани, то не трябва да е заради трансформацията, счита министърът.

Сигурно са много големи разликите между мене и г-н Цветанов и аз не бих искал да се спирам на тях. Ние сме различни хора. Аз мога да Ви кажа какви са моите мотиви. Аз считам, че в момента трябва много бързо и много категорично да имаме конкретни резултати по отношение на борбата с противодействието на т.нар. битова престъпност и на финансовите престъпления, аргументира направените промени в МВР Йовчев.

Между другото, решението ми за освобождаване на шефа на СДВР Валери Йорданов беше от същия ден. Човек, с когото аз съм работил много добре и го познавам. Беше едно много тежко решение за мен, но трябваше да реагирам светкавично, защото вижте какво се получи. Това е нещо, което за мене е абсолютно недопустимо, неприемливо. Пред очите на служители на реда да се извършва контрабанда. И трябва да си дадем сметка по какъв начин трябва да оценим това.(министърът визира репортаж във вестник "24 часа",в който се вижда, че ромки продават контрабандни цигари на Женския пазар, а полицейски патрул бездейства б.а.). Това е еманация на срива на държавността и срива на институциите, категоричен е Цветлин Йовчев.

Хората, които извършват престъпленията, не се притесняват от полицаите, не се притесняват от гражданите, които ги гледат, че го правят пред полицаите и не се притесняват, че ще им се случи нещо. А на служителите на реда не им пука въобще - нито от началниците, нито от хората. Значи, ако ние не направим нещо радикално в тази посока, ако не се опитаме да пробием този модел, ще си загубим държавата, категоричен е вътрешният министър.

Ясен е новият главен комисар на СДВР

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев са назначени временно изпълняващи длъжността директор на СДВР и четири О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com