Кмет на ГЕРБ ловува в резерват и разпределя язовири

21138
Кмет на ГЕРБ ловува в резерват и разпределя язовири

"Ловувал съм в резерват "Долна Топчия", признава кметът на община Елхово и местен лидер на ГЕРБ Петър Киров в интервю за сп. "ТЕМА", цитиритано от БГНЕС. Ловът в защитената местност е строго забранен, с изключение на санитарен отстрел на определени животни под строгия контрол на държавни служители.

В разследване на списанието се казва, че експертът в Министерството на околната среда и водите Иван Кафеджиев, отговарящ за резерватите "Горна и Долна Топчия", е бил пред дисциплинарно уволнение, но е възстановен в длъжност след срещи на кмета на Елхово с отговорни фактори в МОСВ. За Кафеджиев са се застъпили и други влиятелни политици от Ямболско. За местни жители не е никаква тайна, че в "Топчиите" се ловува. В неофициални разговори се въртят имената на общинари, бизнесмени, полицаи и други влиятелни хора.

През ноември проверка на инспектората на министерството, водена лично от директора му Георги Йончев е констатирала, че в "Долна Топчия" се ловува. Зам.-министър Евдокия Манева писмено е поискала обяснения от ръководството на РИОСВ-Стара Загора и от Иван Кафеджиев защо не са отреагирали своевременно, че там се извършват ловуване и други забранени от закона дейности. Същите е трябвало да отговарят и на въпроса защо не са уведомили министерството, че буферната зона на резервата, която също е защитена местност, е била отдадена на концесия на частна фирма, занимаваща се с организиране на лов. В доклада на инспектората, с който "ТЕМА" разполага, се предлага отстраняването от служба на Кафеджиев заради нарушаването на три члена от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. До намесата в негова полза на кмета на Елхово, на експерта са били отнети оръжието и служебния автомобил.

Експертът на МОСВ Иван Кафеджиев и Петър Киров са основни действащи лица и в схема, довела до разпределението на язовирите в община Елхово с цел рибовъдство, се казва в разследването на сп. "ТЕМА". Самият Кафеджиев стопанисва под наем три общински язовира – на входа на Елхово по пътя от Ямбол, в с. Трънково и в с. Малък Манастир. От запис на разговор с участието на Кафеджиев, публикуван в списанието, става ясно, че третият язовир само номинално се води негов, а всъщност се държи от бизнесмена Георги Саракостов, баща на районната прокурорка на Елхово Ана Саракостова.

Особено скандално е придобиването от Кафеджиев на язовира в с. Трънково – най-големият общински водоем в Елховско. Предишният му наемател – 38-годишният рибовъд Стоян Желязков е подал сигнал до Върховна касационна прокуратура и до омбудсмана на Република България, че на 15 май 2012 г. е бил изнудван в кабинета на Петър Киров от него и от Иван Кафеджиев да се откаже от язовира в навечерието на търг за отдаването му за 10 години. Желязков отново е кандидатствал за него, както и за още един по-малък водоем в землището на Трънково.

Ето какво пише в сигнала му: "По време на разговора Петър Киров директно ми заяви, че ако не се откажа от малкия язовир "няма да са ми леки дните". Аз си замълчах, а той повика една служителка с документите за търга за двата язовира. Кметът ми каза: "Пиши, че се отказваш от търга за малкия язовир, и ще има една много добра новина за теб". В ситуацията на натиск, в която бях поставен, подписах протокол, че се отказвам от участие в търга за малкия язовир. След това кметът се обърна към Кафеджиев с думите: "Иване, кажи му офертата". Тогава Кафеджиев ми предложи сумата от 40 000 лева, за да се откажа от участие в търга за стопанисвания до момента от мен язовир. Аз категорично отказах да получа сумата и се възмутих от подобен род изнудване. Напуснах срещата в кабинета на кмета разстроен и същия ден следобед се явих на търга".

Откакто му взимат бизнеса, Желязков вади наяве задкулисните договорки, алармира медии и институции. Разполага и с няколко тайно записани разговори. В момента по случая се води дознание в Икономическа полиция - Ямбол.

Тези и още много други подробности за случващото се в община Елхово можете да прочетете в разследването на сп. "ТЕМА" "За големите риби и малкия шаран".

"В мрежата на скандала са оплетени държавни и общински служители, бизнесмени, работещи в МВР и в правораздавателните органи, както и техни роднини – среди, които придобиха самочувствието на действителни стопани на все по-големи територии от страната. От другата страна на казуса е само един човек – Стоян Желязков, 38-годишен, обикновен българин, безпартиен, отдаден само на бизнеса и на всекидневните грижи за издръжката на семейството", се казва в материала.

На снимката: СтоянЖелязков

Борисов: Каквото и да кажат за мен Станишев и Доган, е комплимент

Цинизмът е, че партията, която контролира голяма част от медиите чрез своя депутат г-н Пеевски, има нахалството да ни обвързва нас с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com