Коронавирусът: Здравен журналист посочи безкомпромисно ваксинационния държавен провал при две правителства

3357
Коронавирусът: Здравен журналист посочи безкомпромисно ваксинационния държавен провал при две правителства
Снимка: Getty Images/Guliver

"Липсата на компетентна комуникация за въвеждането на дадена политика води до пълния ѝ провал, защото позволява малобройна, но много шумна група да похити обществения дебат и оставя 75-те процента колебаещи се къде е истината в ръцете на похитителите". Това пише в своя личен профил във Фейсбук Надежда Цекулова, дългогодишен журналист в програма "Хоризонт" на БНР с ресори здравеопазване, социална политика и човешките права, коментирайки буквално тоталния отказ от ваксинация срещу коронавируса.

Цекулова засяга прямо въпроса и защо се стигна до този огромен провал:

1. Липса на таргетна комуникация - качването на произволни клипчета и постове във Фейсбук не е комуникационна кампания. Кампанията изисква да си изясниш кои са различните групи, на които говориш, и как да говориш на всяка от тях така, че да те разбере. Не може да говориш по един и същ начин на баби и внуци, на учители и автобусни шофьори, и да очакваш резултат.

Милиони дози коронавирусна ваксина не са използвани – колко ще изхвърлим и кога ще се сетим, че ни трябват?

До този момент бяха доставени около 4,8 млн. дози ваксини срещу коронавирус (на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna и „Янсен&rd...

2. Липса на категорична политическа воля - по нищо не разбрахме, вече седем месеца, че правителството (не МЗ и МОН, а целият политически апарат) е твърдо убедено във важността на ваксинационния процес, и също тъй твърдо решено да се бори с фалшивите новини и пропагандата. Това изисква не снимки с навити ръкави, а политически действия, които демонстрират каква е политиката на държавата, съпроводени с адекватна комуникация (виж т. 1.)

3. Липса на ангажиране на максимален брой медии и обществени фигури с определени приоритети. Когато си изправен пред риск от национална катастрофа, събираш ръководствата на всички влиятелни медии, обясняваш им цената, която всички ще платим (с животите си), ако не се постигне нужното ниво на адекватно информиране, даваш им широк набор от възможности за достъп до достоверна информация - национални експерти, преведени материали на международни организации, съдействаш за срещи с чужди експерти и през цялото време проявяваш УВАЖЕНИЕ както към журналистите, така и към аудиторията. Ако трябва да платиш съдържание - плащаш съдържание и не се репчиш, че няма да плащаш, за да рекламираш фармацевтични компании (via К. Ангелов).

Припомняме, че в края на декември 2020 година и началото на януари 2021 година, в качеството си на здравен министър проф. Костадин Ангелов организира 2 срещи на главни редактори на медии. Покана получи и Actualno.com - като позиция на медията на срещата беше изразена именно необходимостта от таргетирана кампания, с формиране на целеви групи и използване на информационни канали, които те потребяват най-често за изпращане на адекватни послания от авторитети, на които се доверяват най-много. Нищо такова не беше направено нито при третото правителство на Бойко Борисов, нито при второто служебно правителство на Румен Радев!

"Ангажираш лидерите на мнение в ключови сфери като здравеопазването и образованието да те подкрепят или поне да не те саботират. Ако не са убедени в правотата ти дебатираш с тях, обясняваш, даваш източници толкова, колкото е нужно.

ГЕРБ обвини здравния министър в лъжа и провал на ваксинацията

Здравният министър Стойчо Кацаров е лекуван по втория начин и лъже, че подписът му е фалшифициран. Това заявиха бившият премиер Бойко Б...

Не позволяваш на троловете да превземат собствената ти комуникация.

Новите екипи на МЗ и МОН се опитват да наваксат пропуснатото, но си личи, че това просто не е основен приоритет. А когато опре ножът до кокала и всички отново заговорим за COVID, вече ще е твърде късно за много хора", добавя Цекулова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване