Костов: Президентът трябва да направи консултации

6726

Огромна е отговорността на президента. По силата на Конституцията той трябва да започне консултации. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, съобщи БГНЕС.

През 2002 година сините предложиха 24 поправки на Конституцията и свикване на Велико Народно събрание, една част от предложенията сега се повтарят – може би обществото постепенно узрява за тези идеи. Има обаче огромен риск Велико Народно събрание да не приеме никакви поправки, защото то не приема поправки в Конституцията, затова трябва да има референдуми, допитвания. Изобщо това може да се окаже подмяна на истинската причина, заради която хората излязоха на улиците, каза от трибуната Иван Костов. Хората са на улицата заради ниските доходи, загубата на работните места, обезценяването и замразяването на доходите, изброи Костов като причина за протестите. Как Великото Народно събрание ще даде работни места, попита той.

Президентът трябва да започне консултации и ние се обръщаме към него приказките за кръглите маси и националния консенсус да бъдат реализирани в рамките на действащата конституция, която е способна да защити основните права и свободи на хората, заяви Иван Костов. Президентът следва да чуе всички мнения, заяви още той – както на протестиращите, така и на министрите, на бизнеса, на профсъюзите, на неправителствените организации и т.н., каза Костов.

Нужен е консенсус, за да започне битка срещу монополите и срещу злоупотребите с господстващо положение. Каква е гаранцията, че следващото Народно събрание ще започне тази битка. Ключови мерки се оказаха неизпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ, продължи съпредседателят на ПГ на СК.

Всеки, който ще влиза в тази зала, трябва да си дава ясна сметка, че хората знаят начина да го изгонят от тук – трябва да е ясно на всеки тук, обърна се Иван Костов към депутатите. Затова всички мерки, най-силните си стъпки, България е извървяла, когато е имала национално съгласие, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com