Ловешката болница осъди НЗОК за над 50 хил. лв.

6458
Ловешката болница осъди НЗОК за над 50 хил. лв.

Многопрофилната болница за активно лечение "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч осъди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става ясно от решение на Великотърновския апелативен съд.

С него магистратите отменят решение на своите колеги от Ловешкия окръжен съд, постановено в полза на касата, и осъждат НЗОК да заплати на болницата близо 50 000 лева, представляващи обезщетение за забавено плащане на оказана болнична медицинска помощ по клинични пътеки за времето от януари до септември 2010 г., заедно с лихвата от 8 ноември 2011 г. до окончателното й изплащане. Освен това касата трябва да плати и 3000 лева разноски по делото.

В жалбата на здравното заведение пред апелативните магистратите се посочва, че касата е платила извършена медицинска дейност, но със закъснение. Съставът на апелативния съд установил, че болницата и касата са сключили договор за оказване на болнична помощ на 21 май 2010 г., по който от НЗОК трябва да заплатят съответните клинични пътеки. Касата трябвало да плаща дейностите най-късно до 30-о число на следващия месец. През периода от 1 декември 2009 г. до 30 декември 2010 г. касата обаче не е плащала пълната стойност на фактурите за извършената от болницата медицинска дейност. Също така било налице системно закъснение при извършване на плащанията.

Лечебницата завела дело за неплатените суми по извършените клинични пътеки, без да претендира за лихви за забавяне. Исковата претенция била платена, а делото - прекратено. След това болницата отправила писмена покана до НЗОК за заплащане на лихви за забавяне, съгласно сключения договор. В счетоводните книжа на болницата имало начислена лихва за забавяне в размер на 62 226,52 лв. към 30 декември 2010 г. в резултат на забавени плащания от страна на касата. Пред Ловешкия окръжен съд постъпил писмен отговор от Районната здравноосигурителна каса в Ловеч, като пълномощник на НЗОК, в който се твърди, че цитираният в исковата молба договор влиза в сила от 1 януари 2010 г. и затова е неотносим за декември 2009 г., информира още Дарик радио.

Според апелативните съдии болницата има право да иска лихва за забавяне за закъснели плащания само за 2010 г., но не и за ноември-декември 2009 г. Те са категорични, че следва да се уважи искът за сумата от близо 50 000 лева ведно със законната лихва от предявяването му - 8 ноември 2011 г., и да го отхвърлят в останалата му част до 62 226,52 лв.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

Редактор: Е. Гигова

9 хил. жалби срещу болниците през миналата година

Повече от 9 хил. жалби са подадени през 2012 година срещу работата на болниците у нас. Това сочат данните от горещата линия към Министе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com