Майки ще протестират срещу Бюджет 2013

9255
Майки ще протестират срещу Бюджет 2013

Родители с деца, представители на Инициативния комитет за повече грижи за децата в България (ИК за ПГДБ), ще изразят мълчаливо своя протест относно гласуванията по Бюджет 2013 в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Протестът им ще се състои днес от 11.00 часа пред сградата на парламента. "Ще протестираме срещу безумното отхвърляне на обосновани предложения, способстващи за преодоляване на резкия спад в раждаемостта за последните 3 години. Все още таим надежда, че грижите за раждаемостта и децата в България няма да бъдат оставени единствено на родителите за сметка на повече средства за чиновниците", заявяват родителите.

При гласуването на второ четене на бюджета на ДОО за 2013 г. депутатите решиха, че обезщетението за гледане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст остава 240 лева.

Първият национален протест срещу това майчинството да бъде фиксирана сума от 240 лева беше на 22 октомври, когато майките размахаха памперси пред сградата на Народното събрание. Още тогава родителите настояха да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. "Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната", заявиха тогава протестиращите.

Дни след акцията, на 8 ноември, майките организираха втори протест. Този път те носеха плакати с надписи: "Протест! Детски надбавки за всяка майка", "Оправете си приоритетите, господа управляващи!", "Искаме деца, не искаме бетон!". "Колко пари са достатъчни за отглеждането на 3 деца не мога да кажа, но мога да кажа, че не стигат. В нашата държава като се застъпва майчинството в момента отглеждам дъщеря си със 120 лева, вместо с 240 лв., защото се е застъпила с малкия ми син. Вместо да е обратното, да получавам може би повече като многодетна майка", каза пред БГНЕС Елеонора Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com