Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

9064
Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?
Снимка: iStock

Защо обемът на някогашната гъста коса изтънява? При какъв обем на косопада е време да алармирате? Какво да правим, ако съветът „просто не се изнервяй“ изглежда като подигравка? Помагат ли хранителните добавки? Занимаваме се с важни въпроси и заедно търсим решение.

Кога е време да се тревожим?

Ежедневната загуба на известно количество коса е нормален процес, свързан с естествения цикъл на растежа им. Средно всеки косъм „живее“ на главата ни около 6 години. През това време тя преминава през 3 фази на жизнения си цикъл:

- анаген - фаза на растеж, която продължава от 3 до 6 години и е съпроводена с активно делене на клетките, които образуват косъма;
- преходна фаза, която трае 2-3 седмици - по това време кръвоснабдяването на косъма и процесът на делене на клетките се забавят;
- телоген - фаза на покой, която продължава 2-4 месеца - през този период косата спира да получава хранителни вещества, постепенно се придвижва към повърхността на кожата и пада.

Обикновено на ден могат да изпадат от 50 до 100 косъма - това количество е обичайно и по правило не води до визуално забележимо изтъняване на косата.

Ако броят на изгубените косми надхвърли 150 на ден, изтъняването на косата става визуално забележимо и косата пада равномерно по цялата площ на главата - можем да говорим за т.нар. дифузна алопеция (дифузен косопад).

4 причини за силен косопад

Какво се случва?

Дифузният косопад променя съотношението между етапите на жизнения цикъл на косата. Количеството на косата във фаза на растеж намалява, а количеството на косата във фаза на покой се увеличава (може да достигне до 30 % вместо нормалните 10-20 %).

Този процес може да бъде свързан с грешки в храненето, ограничителни диети, някои заболявания и/или лекарства. И, разбира се, с постоянното натоварване и стреса - почти неизбежни спътници на съвременния живот.

Стресът може не само да провокира засилен косопад и визуално забележимо изтъняване на обема на косата, но и да повлияе на качеството и външния вид на косата. Важно е да осъзнаете, че отърваването от стресовите фактори (ако успеете да постигнете този подвиг) не гарантира, че косопадът ще спре незабавно.

Понякога не е лесно да се спре косопадът - дори след възстановяване от стресови ситуации съотношението на косата във фазите анаген и телоген може да отнеме много време, за да се възстанови. Може да са необходими редовни високи концентрации на определени витамини и вещества, за да се намали количеството на косата във фазата на покой, да се увеличи обемът на косата във фазата на растеж, да се укрепи и да се събудят нови фоликули.

Как да преборим идващия пролетен косопад?

Кои точно са веществата, които могат да помогнат?

Следните витамини и микроелементи са се доказали като отлично средство:

- L-цистин - сяросъдържаща аминокиселина, мощен антиоксидант, важен градивен компонент на косата и ноктите, осигуряващ тяхната здравина и защита от негативните ефекти на околната среда;

- витамини от група В - компоненти, активно участващи в метаболитните процеси, необходими за качественото развитие и растеж на косата;

- кератин - белтък, основен градивен компонент на косата, отговорен за обема и качеството на косменото стъбло;

- медицински дрожди - хранителен източник на важни за косата аминокиселини, ензими и микроелементи, включително калий, калций, магнезий, желязо, цинк.

Разбира се, тези вещества е оптимално да се приемат в терапевтични (лечебни) концентрации, след консултация със специалист.

Как да изберем подходящия формат?

Както вече казахме, важно е необходимите компоненти да постъпват в организма в терапевтични концентрации, а това е възможно само при избор на лекарствената форма на лекарството, а не на биологично активни хранителни добавки. Не забравяйте, че добавките са по-скоро допълнение към диетата, те не лекуват проблема с косопада, а помагат да се осигури ежедневният прием на полезни вещества в организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com