Миков: Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ

15661
Миков: Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ

"Госпожа Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ, защото 78 души от ГЕРБ, включително Искра Фидосова, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ, я подкрепи. Ето го крайния резултат", заяви по БНР заместник-председателят на ПГ на КБ Михаил Миков.

БСП има много ясна позиция – това е триседмична институционална криза. Една кандидатура предизвика трус и вчерашните действия на президента замазаха един въпрос - по какъв начин се избират кадрите в съдебната система и кои са механизмите за такъв избор, каза Миков.

Според него миризмата на този скандал достигна чак до Брюксел. ГЕРБ иска да налага кадрите си по върховете на съдебната власт, ГЕРБ иска да работи със скрити гласове. Не тези няколко гласа от БСП, които са гласували за Марковска, са решили за нея.

Влизането на президента е част от замазването на проблема. Това не дава отговор на големите въпроси като кой носи отговорност за всичко това. Михаил Миков нарече намесата на Плевнелиев, който осуети вчера клетвата на Венета Марковска като коснтитуционен съдия, като отчаяна.

"Разбрахме, че има и втора оставка на Марковска като зам.-председател на ВАС, как така става по няколко пъти да си подаваш оставката", попита риторично Миков.

В случая, според него, не са виновни законите, а тяхното тълкуването и договорките на управляващите. Депутатът посочи, че цялото общество е наясно, че има договорки. Доверието е силно накърнено от институционално равнище, каза Михаил Миков.

Според него решението за Марковска е взето извън парламента. Включително става въпрос за поредица от договорки, за да се запуши скандалът. Една оставка не изчерпва всичко, коментира той дали трябва Искра Фидосова, която подкрепя Марковска, да си подаде оставката. Става въпрос за системен стил на работа, посочи той.

Намесата на президента Плевнелиев вчера беше само замазване, но това не е нарушение на Конституцията, нито държавна измяна, стана вътрешно кухненски скандал, който Плевнелиев се опита да замаже, повтори той.

Редактор: Евгения Гигова

Има досъдебно производство срещу близък на Марковска

Прокуратурата уведомила президента за досъдебно производство от 2011 година срещу неизвестен извършител, повод е анонимен сигнал, в кой...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com