Митрополит Кирил: Не трябва да разкъсваме хитона на църквата

13656
Митрополит Кирил: Не трябва да разкъсваме хитона на църквата

Варненският митрополит Кирил призова християните за единство по време на първата си неделна литургия в катедралата "Света Неделя" в София като наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ). Той беше избран от Светия синод и за Софийски митрополит, докато бъде определен новият патриарх на страната.

"Най-необходимо и важно е единството на Светия Синод на православните християни и на христовата църква", категоричен бе той.

По думите на варненския митрополит, когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата й, съобщи агенция Крос.

"Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ," отбеляза митрополит Кирил.

Той изрази надежда всички митрополити да отидат на следващото заседание на Светия Синод и изрично подчерта, че те могат да отсъстват, само ако имат основателна причина за това. Най-правилното е всички да дойдат на заседанията на Св. Синод и всички архиереи да решаваме в единство и единодушие, посочи митрополитът и добави, че  вече 11 души от Светия Синод признават избора му за наместник-председател на БПЦ.

При епископската херитония всеки архиерей е дал клетва на светейшия патриарх и на Светия Синод, че той винаги ще откликва на поканите и призива на Св. Синод по каквито и да е въпроси, особено за заседания и даже там архиереят казва, че ако по някаква причина той бъде принуден да не постъпва според призива на църквата, той сам се обрича на неизвержение. Това е клетвата на епископа, подчерта митрополитът.

Дядо Кирил призова вярващите да следват примера на дядо Максим, защото "примерът на нашите съвременници е най-поучителен за всички нас". Пред миряните той говори и за последното дело на дядо Максим, а именно усилията му да направи копие на иконата "Достойно есть".

Митрополит Кирил: Линкълнът е евтин, карам го заради икономии

Не мога да откажа едно дарение от християни, които са загрижени за дейността и успеха на своя архиерей. Това каза пред Би Ти Ви Варнен...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com