На 33-ия #ДАНСwithme: Минута мълчание за загиналите миньори, събират пари за семействата им

12927
На 33-ия #ДАНСwithme: Минута мълчание за загиналите миньори, събират пари за семействата им

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски са се събрали за поредна 33-та вечер пред сградата на Министерски съвет, съобщава Агенция "Фокус".

Протестиращите развяват българското знаме, свирят със свирки, чуват се и тъпани и барабани. Събралите се скандират „Оставка” и „Червени боклуци”.

Част от издигнатите лозунги гласят: „Заспали синдикати, събудете се”, „Оставка”, „Тогава крадливото Орешарче си подало оставката, а после приели Закон за лустрация, оттогава народа заживя в благоденствие като всички европейци”, „Орешарски – правителство на тройните комисионни” и други.

Протестиращите смятат да отдадат минута мълчание в памет на загиналите миньори в рудник "Ораново", съобщи бТВ. Тя дори смятат да съберат сума, с която да помогнат на семействата на загиналите.

Около 3000 протестиращи са се събрали в района на Ларгото в центъра на София към 19:30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

На този етап няма инциденти. Полицейските „Антиконфликт“ екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред.

Протестиращите вдигат Берлинска стена пред немското посолство. Протестиращите ще минат оттам в знак на признателност за изразената от посланика на Гермнания позиция през миналата седмица и плануват да я съборят. 

В събота и неделя протестиращите аплодираха френското посолство. На 9 юли посланиците на Германия и Франция Матиас Хьопфнер и Филип Отие излязоха със съвместна декларация, че България трябва да се откаже от олигархичния модел на управление. 

Позицията им се възприема като критика на ставащото в момента и на управлението на кабинета "Орешарски". В неделя, навръх националния празник на Франция, протестиращите минаха пред френското посолство в знак на благодарност за съпричастността.

Протестиращи срещу кабинета „Орешарски" са блокирали движението на площад „Независимост" в столицата.

Никога в България не е имало толкова силно противопоставяне, казва Плевнелиев

Притеснен съм за нацията и ситуацията, в която се намираме в страната - никога не и имало такова силно противопоставяне, заяви презид...

Те продължават да се събират пред сградата на Министерски съвет, предаде Фокус. Протестиращите развяват българското знаме, свирят със свирки, чуват се и тъпани и барабани. Мъж носи калкан на въдица и го разхожда по площада. Гражданите освиркват, бият тъпани и развяват българското знаме. Събралите се скандират „Оставка" и „Червени боклуци". Движението на площад „Независимост" е блокирано. Двама протестиращи държа на кука истинска голяма умряла риба, протестиращите обясниха, че тя символизира наивността на част от българите, които се хващат на 5%-то намаление на тока.

На част от куката има снимка на Сергей Станишев. Издигнати са и лозунги: „България няма правителство", „Дарете помощи за зъби на контрапротеста", „Зона свободна от комунисти", написано на английски. Вижда се и карикатура на Сергей Станишев, до която е изписано „България не ме обича, аз съм ебати пича". От сградата на бившия Партиен дом е опънато въже, на което се вее надпис „Оставка".

Протестното шествие в столицата се движи към Орлов мост. Част от хората се спират за кратко пред Народното събрание и продължават посока Орлов мост. Сградата на Парламента е заградена с ограждения, зад които стоят служители на полицията и жандармерията.

По металните ограждения протестиращите са залепили лозунги, част от тях гласят: „Какви сме ние? - интернет лумпени, както искаме? – оставка на правителството, кога я искаме - веднага” и „Внимание в тази сграда има отровни влечуги”. Протестиращите скандират „Оставка” и „Мафия” и развяват българското знаме.

Протестът против правителството „Орешарски” в София се раздели на две части. Една малка част от протестиращите остават на Орлов мост. По-голямата част се движи по бул. „Цариградско шосе”. Протестното шествие се отправя към Посолството на Германия.

Ден 32 от #ДАНСwithme: За блоговете - крепост и лозунгите - бомба

32-и ден продължават протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Днешната демонстрация е на фона на две събития от деня: Проуч...

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски събориха символично стена от кашони пред Посолството на Германия в София, след като изпяха българския химн.

Протестиращите скачат върху съборените кашонитю, на които има поставени плакати с надписи „мафия”. Протестиращите ръкопляскат пред посолството и викат „благодаря” на немски език. Присъстващите свирят със свирки и бият тъпани.

Около 20 души се включиха в протест срещу кабинета „Орешарски” в Ямбол. Те се събраха пред сградата на Общината и планират да преминат по централните улици на града.

Близо 40 граждани излязоха и в Сливен на пореден протест с искане за оставка на правителството.

За 33-та поредна вечер недоволните от кабинета Орешарски пловдивчани излязоха на протест. Около 70 души преминаха на шествие по главната улица на града. Спряха се пред централата на пловдивската полиция и я освиркаха.

Сутрешният протест днес – срещу управителя на Софийска област Емил Иванов

И днес, в 8:00 часа предстои поредното събуждане „на кафе”. Този път обаче ще има промяна – протестиращите се събират...

Те заявиха, че органите на реда не са на тяхна страна, защото не им разрешиха да блокират автомагистрала „Тракия” и Асеновградско шосе предишните дни. За около половин час те блокираха отново кръстовището на Баня старинна, където проведоха традиционната си седянка. След това обратно по главната улица се върнаха на площада пред Общината, където протестът приключи.

Те обявиха, че утре сутрин протестът ще започне в 09:00 часа, не както досега в 08:00 часа. Те поясниха, че промяната е заради малкото хора, които се събират в ранния час, като се надяват в 09:00 часа да се съберат повече хора.

Двайсетина протестиращи затвориха за няколко минути едно от най-натоварените кръстовища в Бургас. Обсадата на кръстовището на Билкова аптека трае едва няколко минути, но затрудни изключително много трафика в града, който и без това бе много тежък, заради проливния дъжд. Пропускаха се автомобили само от единия лъч на движение и градския транспорт. Имаше засилено полицейско присъствие.

Протестът по традиция тръгна от площада пред община Бургас, но самото протестно шествие и блокирането на кръстовището се забави заради проливния дъжд. Протестиращите се скриха от дъжда под колоните на община Бургас, откъдето продължиха да скандират : „Оставка“, „Мафия“ и т.н. Този път и в Бургас имаше ковчег, с който символично погребаха БСП, АТАКА и ДПС. Атрактивен бе и макет в цял ръст на триглав клоун, с главите на Волен Сидеров, Лютви Местан и Сергей Станишев. Клоунът имаше верига около врата, затворническа риза и копчета с трите валути-евро, долар и лев. В последствие му окачиха и дартс с ликовете на българките политици. В левия му джоб имаше червена роза. Пред общината протестиращите бяха повече, но при самото затваряне на кръстовището останаха двайсетина души.

Протестите продължават и утре. Исканията са за оставката на правителството на Пламен Орешарски, нов изборен кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com