Нинова: Парламентарната република временно се отменя

1937
Нинова: Парламентарната република временно се отменя
Снимка: БГНЕС

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България - имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за работата на Народното събрание по време на извънредно положение.

"Уважаеми български граждани, както обикновено се обръщам към вас от четири години, някои колеги днес се сетиха за това обръщение. Уважаеми български граждани, сигурно много пъти сте чували от тази трибуна, че става дума за исторически момент, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало основание в това, друг път не. Ние смятаме, че днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане, парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България", каза Нинова, цитирана от агенция "Фокус".

Нинова: Правителството компенсира безсилието си със силови мерки

Резервите на президента към Закона за мерки по време на извънредно положение са основателни. Те повтарят нашите аргументи, изразени в Н...

"3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Имаше и такова изказване. Утре - влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред", подчерта още Нинова.

Основното човешко право е на живот, пред него всички останали имат второстепенно значение, коментира и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Ние в момента не гарантираме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, нито даваме пример, че спазваме изискванията. В момента заради пандемията, заради опасността за живота на хиляди, на стотици хиляди граждани по света, се суспендират временно основни човешки права. Правото на свободно движение, правото на свободно изразяване по определени теми. Правото на труд дори. Ако това е така, ние трябва да прогласим, че основна наша задача е да гарантираме правото на живот", допълни още Цонев.

Никой не е казал на БСП, че ще има извънредно положение 10 години - колкото по-скоро свърши, толкова по-добре и за нас, поясни и народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

"Никакъв парламент не е разпуснат. Нищо не е разпуснато. Не можете да контролирате. Смятам, че дали ще говорите от тази трибуна, или ще говорите от "Позитано" 20, или където намерите за добре, никой няма да ограничи вашето мнение. В тази криза е много важно да демонстрираме спокойствие и да не живеем в състоянието, в което сме живели преди нея. След тази криза ще дойде другата криза - икономическа, финансова, социална може би. Ако парламентът работи в това извънредно положение, както е работил преди него, какво ще гледаме? Ще гледаме закони, които са изработени в една друга среда. Ако си спомните само преди месец-два, в този парламент дебатирахме неща, които в момента ни се струват най-вероятно незначителни. Друг е пейзажът, друга е ситуацията. Карантината има и добри страни, може да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си грешки, пък дори и върху собствените си глупости. Всеки един от нас може да го направи, аз ви призовавам да го направите", допълни още Биков.

Корнелия Нинова: Може да има спекула с хранителните продукти, но презапасяването е излишно

Глобата за спекуланти сега е 100 лв. и БСП ще внася предложение да я вдига. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ1. Тя доп...

Какво каза по-рано председателят на парламента Цвета Кораянчева, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика